Ambulances sturen medische gegevens voortaan digitaal naar Martini Ziekenhuis

Medische gegevens van patiënten worden voortaan vanuit de ambulance direct naar de Spoedeisende Hulp en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis gestuurd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een beveiligd systeem. Door patiëntgegevens in de ambulance te koppelen aan het informatiesysteem in het ziekenhuis kan het medisch team zich beter voorbereiden op de aankomende spoedpatiënt.

Martini ZiekenhuisBij het project zijn de Ambulancezorg Groningen en het Martini Ziekenhuis betrokken. Niet alleen Ambulancezorg Groningen, maar alle ambulances door heel het land kunnen gegevens digitaal doorsturen naar het ziekenhuis. De Spoedeisende Hulp kan voortaan op een scherm zien welke patiënt onderweg is, met welke urgentie en wat de verwachte aankomst tijd is. Indien de aankomsttijd wijzigt, verandert dit in real time op het informatiescherm. De informatie stelt zorgpersoneel in staat de patiënt direct bij aankomst op te vangen en zich voor te bereiden door alvast hartfilmpjes, foto’s en andere medische gegevens te bekijken die tijdens de ambulancerit worden gemaakt.

Papieren formulieren zijn verleden tijd

Voorheen werden gegevens via fax verstuurd of werd een papieren formulier meegegeven bij de overdracht van de patiënt. Door dit te digitaliseren hoeft het ziekenhuis geen gegevens meer handmatig toe te voegen aan het ziekenhuisdossier. Bert Benthem, directeur Ambulancezorg Groningen: “Het unieke aan deze vorm van informatievoorziening is de mogelijkheid om een foto mee te sturen. We kunnen tijdens de digitale overdracht niet alleen tekst, maar ook visueel patiënteninformatie aanbieden, wat ten goede komt van de patiëntenzorg.”

Hans Feenstra, bestuursvoorzitter Martini Ziekenhuis: “Door deze samenwerking en het delen van informatie kunnen we de patiënt nog beter helpen. We kunnen zo kostbare tijd besparen in spoedsituaties.” Door het burgerservicenummmer (BSN) van de patiënt in de ambulance te controleren wordt de informatie in het systeem direct gekoppeld aan het digitale dossier van de patiënt in het Martini Ziekenhuis. De gegevens worden via een beveiligde verbinding verstuurd om de privacy van patiënten te waarborgen.

Van groot belang voor brandwondencentrum

De mogelijkheid direct vanuit de ambulance berichten en foto’s te delen is vooral voor het brandwondencentrum van groot belang. Zo is de soort brandwond en het percentage van het lichaam dat is verband op deze wijze goed vast te stellen. Hierdoor kunnen specialisten van het brandwondencentrum het ambulancepersoneel adviseren over de beste behandeling van de brandwond en de wijze van vervoer naar het ziekenhuis.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *