Digitale tool voor kankerpatiënten wint Roche Oncology Award 2017

Ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (35) en het Maastricht UMC+ winnen de Roche Oncology Award 2017 met het project ‘Hoestie.nu?’. Deze digitale tool helpt kankerpatiënten bij het informeren van de sociale omgeving over hun ziekte.

Bij kanker komt de communicatie tussen de patiënten en hun sociale omgeving vaak onder druk te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft hier vaak geen energie voor. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen.

Communicatiedrempels verlagen

Ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens heeft daarom een digitale tool ontwikkeld die communicatiedrempels verlaagd en het psychosociale welzijn van zowel patiënten als hun naasten verbetert. Hiervoor richtte Tulkens de Stichting Hoestie op en is zij een samenwerking aangegaan met het Oncologiecentrum van het Maastricht UMC+ om de tool te testen, verbeteren en op te schalen.

De digitale tool bestaat uit een website die de patiënten en naasten en gezamenlijke, besloten en overzichtelijke virtuele ruimte biedt voor communicatie over verschillende aspecten van het ziektetraject. Zo is een tijdlijn beschikbaar waarop belangrijke momenten kunnen worden aangegeven, zoals behandelingen en controles. Ook is een ruimte beschikbaar waarin korte updates kunnen worden gegeven en de patiënt kan aangeven op welke manier hij of zij contact wil met de omgeving. Per onderdeel kan worden aangegeven voor wie de informatie beschikbaar is. Zo kunnen sommige onderdelen alleen beschikbaar zijn voor familieleden, terwijl andere onderdelen ook voor collega’s inzichtelijk zijn.

Website opschalen

“Wij zijn enorm trots en dankbaar dat we deze award in ontvangst mogen nemen. Door het winnen van deze award is de stichting in staat om haar huidige website op te schalen. Dit betekent dat we de feedback van de eerste test-patiënten kunnen verwerken en vervolgens de website beschikbaar kunnen maken voor gebruik in het Maastricht UMC+, en op langere termijn voor gebruik op nationaal niveau”, aldus Anna-Eva Tulkens.

Het project is nu beloond met de Roche Oncology Award 2017 voor het meest innovatieve project ten behoeven van kankerpatiënten. De award werd in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres ‘Therapie op Maat’ aan het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+ overhandigd. Het project krijgt 50.000 euro ter beschikking gesteld.

Wilma Savelberg van het Oncologiecentrum (rechts), ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (midden) en haar partner Bram Verhees (bron: Maastricht UMC+)

Wilma Savelberg van het Oncologiecentrum (rechts), ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (midden) en haar partner Bram Verhees (bron: Maastricht UMC+)

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *