Virtual Reality moet angst voor operaties bij kinderen wegnemen

Virtual Reality (bron: Pixabay)

Het Erasmus MC-Sophia gaat kinderen met behulp van virtual reality (VR) zo goed mogelijk voorbereiden op een operatie. Het ziekenhuis hoopt hierdoor angst weg te nemen.

Jaarlijks ondergaan ongeveer 6.000 kinderen een operatie onder algehele narcose in het Sophia. 70% van de kinderen is angstig voor de ingreep. Deze kinderen zijn vaak onrustiger, huilen meer en werken daarnaast minder goed mee na de operatie dan kinderen die minder bang zijn.

Meer pijn en langer herstel

Deze angst is niet alleen vervelend voor kinderen die een operatie ondergaan, maar leidt ook tot meer pijn na de operatie en tot mogelijk meer pijnstillers dan nodig. Daarnaast herstellen angstige kinderen minder snel van een operatie dan niet-angstige kinderen. Het Erasmus MC-Sophia wil deze angst daarom aanpakken met behulp van VR.

Kinderen kunnen daarom in een nieuw project met behulp van een VR-bril wennen aan hun behandeling. Een virtuele verpleegkundige en een anesthesioloog legt hen uit wat er precies gaat gebeuren. De bril laat hen daarnaast wennen aan ruimtes van het operatiecomplex, zoals de operatiekamer en de uitslaapkamer. Ook kunnen kinderen vooraf aan een operatie alvast wennen aan de anesthesieprocedure.

Kick-off

De kick-off van het project vindt op 15 maart plaats. Vanaf 15:00 uur zal de VR gedemonstreerd worden. Ook komt zanger Jamai Loman een aantal liedjes zingen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *