Ehealthprogramma voor depressieve klachten is effectiever na doorverwijzing

Digitalisering

Een ehealthprogramma gericht op depressieve klachten werken effectiever indien gebruikers door een professional zijn doorverwezen naar het programma. Ook blijken de programma’s ernstige depressieve klachten te kunnen verminderen.

Dit blijkt uit een onderzoek naar de interventie ‘Kleur je leven’ dat het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw heeft uitgevoerd. Indien een betrouwbare en laagdrempelige professional hen adviseert en begeleidt, blijkt het merendeel van de patiënten met depressieve klachten te starten met een ehealthprogramma. Als voorbeelden van zo’n professional noemt ZonMw Praktijkondersteuner huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ).

Depressieve klachten verminderen

In het onderzoek is ook gekeken naar de effectiviteit van ehealthprogramma’s. Bij patiënten die bij de start ‘behoorlijk ernstige depressieve klachten’ hadden, trad een forse verbetering op. ZonMw meldt dat hierbij ook patiënten met een lagere opleiding worden bereikt. Verbeterpunten zijn de gebruiksvriendelijkheid van het programma en het stimuleren dat meer patiënten het volledige programma doorlopen, zodat het effect hiervan wordt gemaximaliseerd.

Op basis van onder andere de ervaringen die in het onderzoeksproject zijn opgedaan heeft het Trimbos-instituut de toolkit ‘E-mental health in de huisartsenpraktijk’ ontwikkeld. Deze toolkit biedt een overzicht van het aanbod op het gebied van angst, depressie en alcoholproblematiek. Daarnaast beantwoord de toolkit de meeste gestelde vragen in de huisartsenpraktijk.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *