Maasstad Ziekenhuis voert 2000ste prostaatoperatie uit met operatierobot

Het Maasstad Ziekenhuis maakt bekend als eerste ziekenhuis in Nederland met behulp van een operatierobot 2.000 prostaatoperaties te hebben uitgevoerd. Het ziekenhuis opereert sinds 2009 met een operatierobot.

Urologen van het Maasstad Ziekenhuis voeren met behulp van een operatierobot 250 operaties per jaar uit. Het gaat hierbij om de behandeling van problemen aan de nieren, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen zoals nierstenen en prostaatkanker.

Een van de meest voorkomende kankervormen bij mannen

Jaarlijks krijgen ruim 11.000 mannen in Nederland de diagnose prostaatkanker. Daarmee is prostaatkanker één van de meest voorkomende kankervormen bij mannen in Nederland. Voor een deel van deze patiënten kan een prostaatoperaite uitkomst bieden.

Uroloog Sjoerd Klaver, die in het Maasstad Ziekenhuis met behulp van een operatierobot opereert, vertelt: “Een uroloog die met behulp van een operatierobot een prostaatoperatie uitvoert, moet naast specifieke vaardigheden ook veel passie, toewijding en toch ook het nodige chirurgische talent hebben. Het is belangrijk dat je deze vorm van opereren letterlijk goed in de vingers hebt. De ervaring telt. Iedere patiënt is net weer anders en daarmee de operatie ook. Door de jaren heen zijn de resultaten van de prostaatoperaties met behulp van een operatierobot in het Maasstad Ziekenhuis nauwlettend gevolgd. De impact van de operatie op het lichaam van de patiënt is sterk verminderd. Ten opzichte van circa acht jaar geleden zien we dat patiënten doorgaans slechts één nacht worden opgenomen (in plaats van drie tot vier nachten), heel weinig bloedverlies hebben en zelden complicaties oplopen. Ook verkleint opereren met de robot – afhankelijk van de ernst van de aandoening – de kans op incontinentie en impotentie. Zaken die erg bepalend zijn voor de kwaliteit van leven.”

Nauwe samenwerking met andere ziekenhuizen

Urologen van het Maasstad Ziekenhuis werken intensief samen met de urologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en het Erasmus Medisch Centrum. “We kunnen de kwaliteit van deze vorm van prostaatkankerbehandeling verder verbeteren door nieuwe samenwerkingen aan te gaan”, licht Johan Dorresteijn, lid raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis toe.

“We zijn in gesprek met meerdere ziekenhuizen over het samenbrengen van prostaatkankeroperaties, uitgevoerd met behulp van de operatierobot, op een beperkt aantal plekken in Nederland. Dit betekent dat de operatie plaatsvindt in één van de prostaatoperatiecentra en dat de patiënt voor de rest van de behandeling naar het eigen ziekenhuis gaat. Medisch inhoudelijk en bedrijfsmatig vergt dit veel afstemming tussen de ziekenhuizen en met de zorgverzekeraars, maar dat we hier naartoe gaan is duidelijk. Het is in het belang van de patiënt. We baseren ons hierbij onder andere op de ervaringen van de Martini Klinik in Hamburg, Duitsland. Uit onderzoek is gebleken dat het samenbrengen van supergespecialiseerde urologen in een robotoperatiecentrum heeft geleid tot betere resultaten bij de behandeling van prostaatkanker. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars in Nederland pleiten daarom ook voor de concentratie van deze operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen.”

Medisch specialisten opleiden

Het Maasstad Ziekenhuis beschikt sinds 2011 over twee operatierobots die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Dit maakt het mogelijk medisch specialisten veilig op te leiden in het gebruik van de robots. Specialisten kunnen via de robot niet alleen meekijken met de operatie, maar ook zelf onder toezicht opereren.

Van links naar rechts: urologen Melanie Gan en Sjoerd Klaver bij de twee operatierobots van het Maasstad Ziekenhuis

Van links naar rechts: urologen Melanie Gan en Sjoerd Klaver bij de twee operatierobots van het Maasstad Ziekenhuis

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *