App brengt jongeren buiten behandeling om in contact met ggz-behandelaars

Parnassia Groep, gespecialiseerd in geestelijke gezondheidszorg (ggz), lanceert de app Luca. Jongeren met psychische problemen en/of problemen met middelengebruik kunnen buiten hun afspraken via deze app contact hebben met hun behandelaar. Hiermee is voor hen de zorg altijd dichtbij.

Een behandeling blijkt volgens Parnassia Groep veel effectiever als jongeren thuis ook met hun behandeling bezig zijn op een wijze die bij hen past; via hun mobiele telefoon. Reden voor Brijder Jeugd, De Jutters en Lucertis, allen onderdeel van Parnassia Groep, om deze app te ontwikkelen. Hiermee wordt de motivatie bevorderd, het bewustzijn vergroot en onthouden ze beter welke oefeningen ze thuis moeten doen.

Gevoelens, gedachten en gedrag bijhouden

Jongeren geven in de app aan hoe zij zich voelen en houden hun gevoelens, gedachten en gedrag in bepaalde situaties bij. Ook is het mogelijk dit te visualiseren door foto’s toe te voegen. Aan de hand hiervan kan de behandelaar via de chat feedback geven. Een voorbeeld hiervan is het bijhouden van een dagboek via de app.

Als het niet goed gaat met de jongere, treedt het vooraf opgestelde noodplan in werking of worden hulptroepen ingezet. Dit zijn mensen die een positieve invloed hebben op de jongere en hen waar mogelijk ondersteunen. Deze hulptroepen zijn van groot belang: waar de hulpverlening tijdelijk is, blijven de hulptroepen ook na de behandeling naast de jongere staan. Ook zet de jongere zijn weekdoelen in de app en hoe hij denkt deze te behalen. Zijn behandelaar begeleidt en motiveert de cliënt hierbij via chatcontact.

Inzicht in gedrag

Door de app krijgen jongeren inzicht in hun gedrag en onderzoeken zij hun interesses. Op basis daarvan leren ze bepaalde zaken anders aan te pakken en wordt hun motivatie vergroot. De Luca app is ook geschikt voor jongeren die nog niet in behandeling zijn, maar wel al graag aan zichzelf willen werken. Als de jongere dit wenst kan hij iemand uit zijn omgeving die hij vertrouwt aanwijzen en toegang tot de app geven.

Aan de app is een onderzoek gekoppeld dat in samenwerking met Brijder PARC en de TU Delft wordt uitgevoerd. Dit onderzoek is gericht op de inzet van game-elementen in de app. Zo wordt onderzocht in welke mate game-elementen bijdragen aan het behalen van door de jongere gestelde weekdoelen. Parnassia Groep verwacht dat dit het behandelresultaat positief zal beïnvloeden.

Luca is beschikbaar voor het Android en iOS platform.

De app Luca van Parnassia Groep (bron: App Store)

De app Luca van Parnassia Groep voor het iOS platform

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *