ZGT Almelo krijgt hybride operatiekamer en ARTIS Pheno angiografiesysteem

ZGT Almelo krijgt als eerste Nederlandse ziekenhuis de beschikking over een ARTIS Pheno van Siemens Healthineers. Dit angiografiesysteem is voorzien van een robotarm die rond een patiënt kan draaien om twee- en driedimensionaal bloedvatenonderzoek uit te voeren. Naar verwachting wordt het systeem in november in gebruik genomen.

Dit meldt Tubantia. ZGT Almelo wordt voorzien van een hybride operatiekamer, waarin het angiografiesysteem ARTIS Pheno wordt geplaatst. Dit systeem stelt ZGT Almelo in staat voortaan problemen in de bloedvaten en aderen nauwkeuriger op te sporen en te behandelen.

Robotarm

In sommige gevallen kan het een uitdaging zijn sommige patiënten in medische scanners te plaatsen. Denk hierbij aan patiënten met ernstig overgewicht, maar ook aan patiënten met comorbiditeit. Het systeem is voorzien van een robotarm, waardoor de robot rond een patiënt kan draaien om scans te maken. Hierdoor kan met behulp van het systeem op iedere patiënt een bloedvatenonderzoek worden uitgevoerd.

“Het is een soort navigatiesysteem voor de arts. Het brengt ons naar de plek waar we willen zijn, door alles heel exact in beeld te brengen”, zegt Chrit Stassen, radioloog bij ZGT Amelo, tegenover Tubantia. “Tussentijds maakt hij ook telkens beelden, zodat er ook tijdens de ingreep actuele informatie beschikbaar is en het verloop van de behandeling altijd in beeld is.”

2D- en 3D-weergaven

“Wereldwijd beschikken momenteel slechts vier ziekenhuizen over de Artis Pheno”, zegt Martin Boer, productmanager bij Siemens Healthineers. “Het is een robot die op maat gemaakt is voor bloedvatenonderzoek. Doordat de robotarm volledig roteert rondom de patiënt, kan er zowel een 2D- als een 3D-weergave volgen.”

Het ARTIS Pheno systeem wordt in een hybride operatiekamer geplaatst, die volgens boer eveneens uniek is. “Waar voorheen verrijdbaar apparatuur richting de operatiekamer werd gebracht, staat dit systeem vast op de grond. Dat maakt het hygiënischer. Hierdoor wordt de steriele luchtstroom namelijk niet beïnvloed.”

ARTIS Pheno van Siemens Healthineers (bron: Siemens Healthineers)

ARTIS Pheno van Siemens Healthineers (bron: Siemens Healthineers)

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *