Europese samenwerking moet leiden tot oplossingen voor draadloos monitoren vitale functies

Het UMC Utrecht start samen met vier Europese ziekenhuizen de samenwerking ‘Nightingale’. De ziekenhuizen dagen bedrijven uit een techniek te ontwikkelen waarmee de vitale functies van patiënten die van de intensive care komen continu en op afstand kan worden gemonitord. Door deze patiënten te monitoren kunnen ernstige complicaties worden voorkomen. De Europese Unie subsidieert dit project met 5,3 miljoen euro.

Nightingale, een samenwerking tussen UMC Utrecht, het Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik AachenNa een ingrijpende operatie waarbij patiënten op de intensive care hebben gelegen, bestaat er een verhoogd risico dat zij op de verpleegafdeling of thuis na ontslag complicaties ontwikkelen. Als een patiënt snel achteruit gaat en bijvoorbeeld een longontsteking of bloeding krijgt, dan is vroege herkenning van levensbelang. Met de monitoringsoplossing waartoe Nightingale moet leiden wordt de toestand van de patiënt constant op afstand bewaakt en kan er door persoonsgebonden alerts sneller worden gestart met een behandeling.

Op afstand monitoren

Het project wordt opgezet door het UMC Utrecht in samenwerking met het Universitair Ziekenhuis Leuven, University College London Hospitals, het Karolinska University Hospital in Stockholm en Uniklinik Aachen. De vijf ziekenhuizen zoeken bedrijven met kennis en ervaring op het gebied van medische sensoren en complexe signaalanalyse.

Deze bedrijven worden uitgedaagd een oplossing kunnen ontwikkelen voor het op afstand monitoren van vitale functies van patiënten. Het gaat hierbij om een monitoring- en communicatiesysteem dat patiënten met zorgverleners verbindt, slimme zelflerende algoritmen gebruikt om vroegtijdige achteruitgang te herkennen en geïntegreerd is met informatiesystemen van verschillende zorgverleners. Nightingale betrekt naast zorgprofessionals ook patiënten en mantelzorgers om te zorgen dat de technologie goed aansluit bij de mogelijkheden en wensen van de patiënt.

Pre-Commercial Procurement

De Europese Unie heeft een nieuw programma opgezet met de naam ‘Pre-Commercial Procurement’. Dit programma subsidieert niet direct de Europese industrie, aangezien ontwikkeling niet altijd aansluiten op de wensen van zowel patiënten als zorgverleners. De Europese Unie kiest er daarom in dit programma voor ziekenhuizen met een ‘clinical need’ die hier een oplossing voor zoeken een subsidie van € 5,3 miljoen toe te kennen. Hiermee wordt de Europese industrie middels een aanbesteding uitgedaagd om een innovatieve oplossing te ontwikkelen die aansluit op de behoeftes uit de praktijk.

In januari wordt een eerste officiële aankondiging over de aanbesteding gedaan en vervolgens wordt de markt geconsulteerd om tot een goede ontwikkelbeschrijving te komen. In november wordt de tender gepubliceerd en wordt de Europese industrie uitgenodigd om deel te nemen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *