Hoogleraar: ‘Meer onderzoek nodig naar resultaten van e-health’

Allerlei vormen van e-health zijn inmiddels beschikbaar. De effecten van deze vormen van digitale zorg zijn echter nauwelijks onderzocht. Hierdoor bestaat het risico dat de resultaten van investeringen in de praktijk tegenvallen. Niels Chavannes, hoogleraar e-health van het Leids Universitair Medisch Centrum, roept daarom op eerst de resultaten van digitale innovaties in kaart te brengen, voordat hier veel geld in wordt geïnvesteerd.

Dit zegt de hoogleraar tegen NOS. Hiermee reageert Chavannes op de oproep van VNO-NCW en MKB-Nederland om fors te investeren in ‘slimme zorg’. Dit zou een jaarlijkse besparing van 1,5 miljoen euro kunnen opleveren op de zorgkosten. Deze oproep deden VNO-NCW en MKB-Nederland in een advies dat 2 februari is gestuurd naar minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze ‘zorgvisie’ is opgesteld in samenwerking met onder andere zorgverzekeraars, de ggz en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Bedroevend weinig onderzoek

Chavannes stelt dat er ‘bedroevend weinig’ onderzoek gedaan is naar de resultaten van e-health. “Laten we daar eens mee beginnen voordat we in het wilde weg investeren en het in de praktijk mogelijk tegenvalt”, aldus de hoogleraar.

Ook Johan Krijgsman van kenniscentrum Nictiz stelt dat extra investeren niet de prioriteit zou moeten zijn. “Er zijn al heel veel mogelijkheden en we zien dat patiënten nog maar moeilijk hun weg vinden op het gebied van e-health. Daar moet eerst op worden gefocust.” Krijgsman wil dat patiënten beter worden gewezen op de mogelijkheden van e-health.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *