Ondernemers: ‘Kies voor slimme zorg in plaats van ingrijpende herzieningen’

(bron foto: FreeImages.com/Paul Pasieczny)

De zorg kan ‘menselijk’ en betaalbaar worden gehouden door de inzet van nieuwe technologie. De inzet van dergelijke technologie zou dan ook voorrang moeten krijgen op ingrijpende herzieningen van het zorgstelsel.

Dit stellen MKB-Nederland, VNO-NCW en ondernemersorganisaties in de zorg in de zorgvisie ‘Vooruit met de zorg: beter, slimmer, menselijker’. De organisaties stellen dat de huidige zorg te sterk gericht is op aantallen behandelingen en kostenbeheersing, en juist te weinig op het voor mensen beter organiseren van de zorg. Denk hierbij aan ehealth toepassingen.

Hartcontroles thuis uitvoeren

Als voorbeeld noemen de organisaties hartcontroles die via ICT thuis kunnen worden uitgevoerd. Dit is niet alleen prettiger voor de patiënt, maar ontlast ook zorgverleners. Daarnaast maken slimme analyses van gezondheids-, bewegings- en voedingsdata het mogelijk ziektes sneller te onderkennen.

MKB-Nederland en VNO-NCW stellen voor een team van experts en ondernemers samen te stellen die succesvolle voorbeeldprojecten selecteren. Deze projecten kunnen dienen als de landelijke norm voor de inzet van slimme vormen van zorg. Ook kan dit team knellende regelgeving aanpakken, zoals aparte declaratietarieven voor online consulten.

Kostenbesparing van 1,5  miljard euro

Indien het huidige zorgbeleid niet wordt voortgezet, stijgen de totale zorgkosten in de periode tot 2021 naar verwachting met 9 miljard euro per jaar. Door een klein deel van de zorg dichter naar huis te brengen kan volgens MKB-Nederland en VNO-NCW een kostenbesparing van minimaal 1,5 miljard euro worden gerealiseerd.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *