Virtual Reality kan helpen bij screenen van cliënten op autisme

Virtual Reality (VR) kan helpen bij het screenen van cliënten op autisme. Dit blijkt uit een onderzoek waarbij 35 deelnemers zijn onderzocht op autisme met behulp van een VR-bril.

Pi-groepHet onderzoek is uitgevoerd door GGZ-instelling Pi-groep. De organisatie heeft tijdens de afsluiting van de ehealthweek 2017 de resultaten van het onderzoek gepresenteerd, meldt de Drachtster Courant. VR is sinds kort onderdeel van de integrale aanpak die Pi-groep hanteert. Hiervoor is het concept ‘Het Trainingshuis’ ontwikkeld. Dit huis is gericht op cliënten van 15 tot 25 jaar met psychiatrische problematiek. Het Trainingshuis heeft als doelstelling cliënten binnen twee jaar op duurzame wijze te laten uitstromen naar zelfstandig wonen, scholing en betaald werken.

‘Geen vertroebelende invloeden van buitenaf’

“De huidige screeningsmethodiek om tot een diagnose te komen, die vooral gebruikmaakt van vragenlijsten, levert niet altijd de juiste voorspellende waarde”, tekent de Drachtster Courant op uit mond van Tanja van Abel, projectleider bij Pi-groep. “Vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar nieuwe toepassingen. Virtual reality heeft als screeningsinstrument het voordeel dat een cliënt werkelijk in een bepaalde situatie zit, zonder vertroebelende invloeden van buitenaf.” Tijdens het onderzoek is gewerkt met het VR-systeem Oculus Rift.

35 cliënten hebben deelgenomen aan het pilot-onderzoek met de VR-bril. De resultaten van het onderzoek zijn zeer positief. Pi-groep wil de toepassing daarom doorontwikkelen en verwacht dat de bril op termijn ook een rol kan gaan spelen bij het screenen op andere stoornissen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *