Europees project moet interoperabiliteit tussen eHealth systemen verbeteren

De Europese Unie (bron: FreeImages.com/Sašo Lukša)

De Europese Commissie lanceert het Horizon 2020 EURO-CAS project. dit project heeft als doel een eenduidig schema te creëren dat moet zorgen voor interoperabiliteit tussen eHealth initiatieven in Europa. Het eHealth Conformity Assessment Scheme for Europe moet in 2018 zijn afgerond.

Het EURO-CAS project krijgt een budget van 1 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit project moet leiden tot een schema dat helpt te controleren of eHealth producten en diensten voldoen aan internationale standaarden. Hierdoor moeten de diensten beter kunnen samenwerken en informatie beter kunnen delen, iets wat de kwaliteit van zorg moet verbeteren en daarnaast zorg patiëntgerichter moet maken.

EURO-CAS consortium en IHE-Europe

Het EURO-CAS project staat onder leiding van het EURO-CAS consortium en IHE-Europe, een Europese organisatie die zich inzet voor de interoperabiliteit van eHealth systemen. Het EURO-CAS consortium bestaat uit vertegenwoordigers vanuit de sector en competentiecentra uit verschillende Europese gebieden en lidstaten. Ook experts en internationale associaties zijn bij het project betrokken.

Gezamenlijk gaan de partijen de vereisten voor interoperabiliteit tussen Europese zorgsystemen onderzoeken en de bestaande test- en certificeringsschema’s voor deze systemen analyseren. Op basis van de resultaten die dit oplevert wordt een Europees conformiteitsschema ontwikkeld in verschillende Europese regio’s en een adviesraad aangesteld die zal bestaan uit zowel experts als beleidsmakers. Naar verwachting wordt het afgerond EURO-CAS model in november 2018 openbaar gemaakt.

Fragmentatie

“Een gebrek aan interoperabiliteit is een reden voor en een resultaat van de fragmentatie van de Europese eHealth markten en het voortbestaan van informatiesilo’s”, aldus Karima Bourquard, directeur interoperabiliteit bij IHE-Europe en wetenschappelijk coördinator van EURO-CAS. “Het EURO-CAS schema levert een uitgebreid raamwerk, met de flexibiliteit die nodig is om betere duurzaamheid en harmonisering mogelijk te maken op Europees, nationaal en regionaal niveau.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *