Vier Britse ziekenhuizen getroffen door virusuitbraak

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Verschillende ziekenhuizen van het Britse Barts Health zijn vrijdag 13 januari getroffen door een computervirus. In tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen die recentelijk zijn getroffen door virussen gaat het in dit geval niet om ransomware, maar om een zogeheten ‘trojan horse’.

Regelmatig verschijnen er berichten over ziekenhuizen die slachtoffer worden van computervirussen. In veel gevallen gaat het om ransomware, een vorm van kwaadaardige software die systemen en/of data in gijzeling neemt en hierdoor ontoegankelijk maakt. De aanvallers eisen vervolgens losgeld van het getroffen ziekenhuis indien deze de gegijzelde data weer toegankelijk willen maken.

Trojan horse

Barts Health benadrukt dat de vier ziekenhuizen die nu zijn getroffen niet zijn besmet met ransomware, maar met een trojan horse. Dit is een computervirus dat aanvallers toegang geeft tot getroffen systemen. Zo kunnen cybercriminelen bijvoorbeeld toegang verkrijgen tot data op de systemen, geïnfecteerde systemen opnemen in een netwerk met besmette machines dat kan worden ingezet om grootschalige cyberaanvallen uit te voeren of systemen laten crashen. De getroffen organisatie benadrukt dat patiëntdata niet door het virus is getroffen.

De virusuitbraak is inmiddels onder controle, meldt de organisatie. Alle belangrijke systemen van het ziekenhuis functioneren weer naar behoren. Wel verwacht Barts Health enige tijd nodig te hebben om de achterstand die door de virusuitbraak is ontstaan weg te werken.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *