Onderzoek: Helpt een online levensalbum psychische klachten bij beginnende dementie verminderen?

Onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) zijn in samenwerking met Livio Zorg een project gestart dat mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers ondersteunt. Hierbij wordt een tijdslijn gemaakt met foto’s, videofragmenten of muziek waarin mensen herinneringen kunnen opslaan. Deze tijdslijn, die een ‘online levensalbum’ wordt genoemd, kan mogelijk bijdragen aan het verminderen van psychische klachten bij mensen met beginnende dementie en het verbeteren van de kwaliteit van leven die zij ervaren.

Universiteit TwenteDit meldt UT Nieuws. Het onderzoek is niet alleen gericht op mensen met beginnende dementie, maar ook op de mensen die hen verzorgen en ondersteunen. “Mantelzorgers hebben het zwaar, en zijn vaak genoodzaakt zich op vervelende zaken te richten. Het samen ophalen van herinneringen is leuk, en het samen vullen van een online levensalbum kan een goede activiteit voor zowel patiënt als mantelzorger zijn. Op die manier valt er wellicht wat stress en belasting bij de verzorgers weg. Het album wordt overigens met behulp van een getrainde vrijwilliger samengesteld. Voor ouderen die liever niet online werken, is er overigens ook een mogelijkheid om een fysiek exemplaar in boekvorm af te drukken”, aldus onderzoeker Teuntje Elfrink van vakgroep Psychologie, Gezondheid & Technologie.

Eerste ervaringen zijn positief

Het onderzoek bevindt zich nog in de beginfase. “We zitten in de aanmeldingsfase, en we hopen dat we in de komende maanden meer deelnemers kunnen vinden”, vertelt Elfrink aan UT Nieuws. “Naar verwachting zullen alle metingen over negen maanden afgerond zijn en kunnen we beginnen met de analyse van de data, en kijken hoe we het online levensalbum op een goede manier kunnen implementeren in de Nederlandse zorg. De eerste ervaringen zijn in ieder geval positief. Zowel de mensen met geheugenklachten als de mantelzorgers ervaren het als prettig om samen herinneringen op te halen.”

Het project wordt ondersteund door ZonMW, Alzheimer Nederland en PGGM. In de onderstaande video wordt meer informatie gegeven over het online levensalbum.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *