Philips gaat samenwerking aan met DNA-analyse specialist Illumina

Een wetenschapper bereidt een monster voor op analyse (foto door Jamie Scott Lytle van Illumina)

Philips maakt bekend een strategische samenwerking aan te gaan met Illumina. Dit Amerikaanse bedrijf richt zich op DNA-sequentieanalyses voor kankeronderzoek. Het analysesysteem dat Illumina hiervoor heeft ontwikkeld wordt geïntegreerd in Philips platform voor klinische informatie IntelliSpace.

DNA-analyses worden steeds vaker ingezet om tumoren gedetailleerd in kaart te brengen bij complexe kankergevallen. Het is echter niet eenvoudig deze data te interpreteren in de context van de gezondheid van een patiënt. Kankerpatiënten hebben vaak honderden genetische veranderingen in hun tumoren, waarvan slechts een klein deel van invloed is op de ontwikkeling van de tumor. Onder andere informatie over de medische geschiedenis van een patiënt, gerelateerd testresultaten en het soort kanker dat bij een patiënt is gediagnostiseerd is noodzakelijk om genoomgegevens te kunnen interpreteren.

Integratie van BaseSpace Sequence Hub en IntelliSpace

Door de integratie van de oplossingen van Illumina en Philips worden DNA-gegevens voortaan door instrumenten doorgestuurd naar de BaseSpace Sequence Hub van Illumina, waar de gegevens worden verzameld. De BaseSpace Sequence Hub stuurt de data vervolgens door naar IntelliSpace van Philips, waar de data wordt verwerkt. Deze oplossing combineert data van meerdere bronnen, waaronder radiologie, immunohistochemie, digitale pathologie, medische gegevens en labresultaten. Deze gegevens worden weergegeven in een geconsolideerde dashboard, zodat alle data eenvoudig en overzichtelijk terug te vinden is.

“De waarde van genoomgegevens voor gepersonaliseerde zorg en de behandeling van kankerpatiënten in het specifiek is enorm”, zegt Jeroen Tas, CEO van Connected Care and Health Informatics bij Philips. “Tot nu toe was het vermogen genoomgegevens in te zetten met het doel een nauwkeurige diagnose te kunnen maken van kanker en de behandeling te verbeteren voornamelijk het domein van academische centra. Door deze samenwerking maken wij de waarde van genomica toegankelijk voor een veel bredere groep laboratoria en zorgverleners om hen te helpen genomische initiatieven met grote snelheid verder te ontwikkelen, met als doel precisiemedicijnen te kunnen leveren die betere resultaten opleveren voor hun patiënten.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *