Oefeningen met Virtual Reality kunnen motorische vaardigheden verbeteren

Een hand (bron: FreeImages.com/Daniel F)

Onderzoekers hebben een methode ontdekt waarmee patiënten met motorische problemen meer controle kunnen krijgen over ledematen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Virtual Reality (VR).

De methode is ontdekt door onderzoekers van de Israëlische Universiteit van Tel Aviv. 53 proefpersonen zonder motorische problemen hebben tijdens een pilotproject de methode uitgetest. Hierbij kregen deelnemers een VR-bril waarin gevirtualiseerde versies van hun handen werden getoond. Dit beeld is echter gespiegeld. Indien een deelnemer dus zijn fysieke rechterhand beweegt, ziet hij de virtuele versie van zijn linkerhand deze bewegingen uitvoeren.

Experimenten

Gedurende het eerste experiment kregen deelnemers de opdracht met hun vingers van hun rechterhand een reeks bewegingen te maken. Via de VR-bril zagen de deelnemers vervolgens hun linkerhand bewegen. In het tweede experiment droegen deelnemers een gemotoriseerde handschoen aan hun linkerhand, waarmee de vingers van deelnemers automatisch werden bewogen om de fysieke bewegingen van rechterhand na te bootsen. Na beide experimenten bleken deelnemers in staat te zijn hun linkerhand efficiënter te gebruiken dan voor de oefeningen. Dit effect was het sterkst bij het tweede experiment, waarbij deelnemers een gemotoriseerde handschoenen droegen.

De onderzoekers verwachten hiermee een techniek te hebben ontwikkeld waarmee patiënten die kracht in of de controle over een hand (deels) hebben verloren te helpen dit terug te krijgen. Wel is hiervoor extra onderzoek nodig. “Indien we in staat zijn een hand te trainen zonder deze vrijwillig te bewegen en nog steeds significante verbeteringen zien in de motoriek van die hand, hebben we de meest ideale situatie bereikt”, aldus hoogleraar Roy Mukamel van de Universiteit van Tel Aviv.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *