Draadloze minisensor maakt monitoring op afstand mogelijk bij hartfalen

In het UMC Utrecht is onlangs voor het eerst in Nederland bij een patiënt een minisensor in de longslagader geplaatst waarmee de druk in de longslagader kan worden gemeten. De sensor stuurt via een draadloze verbinding essentiële informatie over de status van hartfalen naar zijn of haar arts. Op basis van deze gegevens kunnen vervolgens maatregelen worden genomen om de kans op een ziekenhuisopname te minimaliseren. Onderzoek wijst uit dat deze nieuwe technologie het aantal ziekenhuisopnamen voor hartfalen met 37% kan verlagen.

UMC UtrechtIn Nederland krijgen volgens de Hartstichting jaarlijks 25.000 mensen de diagnose hartfalen. Naar schatting zijn er in Nederland bijna 142.000 mensen met hartfalen, waarvan 85% ouder is dan 65 jaar. Jaarlijks worden 29.000 patiënten in het ziekenhuis opgenomen en sterven er 7.000 patiënten aan de gevolgen van hartfalen. Hartfalen ontstaat indien het hart niet in staat is voldoende bloed rond te pompen om in de behoeften van het lichaam te voorzien. Hartfalen kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn een hartinfarct of langdurig hoge bloeddruk. Artsen kunnen de status van hartfalen op afstand niet goed monitoren, waardoor patiënten regelmatig naar het ziekenhuis moeten voor controle.

CardioMEMS HF-systeem

Het CardioMEMS HF-systeem biedt uitkomst. Het systeem meet de druk in de longslagader. Deze druk neemt toe indien het hartfalen verergerd. Veranderingen in druk treden eerder op dan veranderingen in gewicht en bloeddruk, waarop meestal wordt gemeten. De patiënt stuurt de verzamelde gegevens via de minisensor dagelijks vanuit huis door naar een arts. Dit stelt de arts in staat verergering van hartfalen sneller te signaleren en de behandeling hierop aan te passen. Dit verkleint de kans op opname in het ziekenhuis.

De minisensor is eerder in een groot Amerikaanse onderzoek onderzocht. In totaal hebben 550 patiënten die in de voorgaande twaalf maanden in het ziekenhuis zijn opgenomen vanwege hartfalen deelgenomen aan het onderzoek. Dit onderzoek wijst uit dat het aantal ziekenhuisopnamen voor hartfalen met behulp van de minisensor met 37% kan worden teruggedrongen.

Patiënten intensief monitoren

“Deze sensor geeft ons de mogelijkheid om patiënten met ernstig hartfalen die regelmatig worden opgenomen intensief te monitoren om zo verergering van hartfalen te voorkomen. Een mooi voorbeeld hoe we de zorg van de individuele patiënt kunnen verbeteren door middel van nieuwe eHealth technologieën”, aldus Prof. dr. Folkert Asselbergs, cardioloog bij het Hart- en vaatcentrum in het UMC Utrecht.

De nieuwe minisensor is ontwikkeld om het hele leven van de patiënt mee te gaan. De sensor heeft geen batterijen nodig. Gegevens worden draadloos doorgestuurd door de sensor naar een beveiligd, externe elektronisch patiëntsysteem. De patiënt ervaart tijdens de metingen geen pijn of gevoeligheid.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *