Martini Ziekenhuis voert 100ste robotoperatie prostaatkanker uit

Een Da Vinci Xi operatierobot is een voorbeeld van een operatierobot (bron: Intuitive Surgical)

In het Martini Ziekenhuis is onlangs de 100ste prostaatkankerpatiënt geopereerd met behulp van de Da Vinci operatierobot. De operatie is uitgevoerd door uroloog Hylco Wiarda.

Met de Da Vinci operatierobot is langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plekken mogelijk. De inzet van de robot leidt tot betere uitkomsten, minder bijwerkingen en een kleiner risico op complicaties. De robot wordt sinds eind 2015 ingezet binnen de specialismen Chirurgie en Gynaecologie en met name Urologie van het Martini Ziekenhuis voor met name de behandeling van prostaatkanker.

100ste operatie

Uroloog Hylco Wiarda opereerde onlangs Gijs Rijsiger (59), de 100ste patiënt die met behulp van de robot is geopereerd aan prostaatkanker. Reisiger: “Begin oktober was mijn PSA-waarde te hoog en bleek het mis te zijn. Omdat mensen in mijn omgeving goede ervaringen met het Martini Ziekenhuis hebben, was het Martini mijn eerste keus. Samen met mijn uroloog hebben we de mogelijke keuzes besproken en het behandelplan vastgesteld. In goed overleg besloten we over te gaan tot een operatie. Ik zag eerst best op tegen het idee van een operatie met een robot, maar het is mij heel erg mee gevallen.”

De operatie is succesvol gelopen. Hij heeft vrijwel geen klachten meer na de operatie. “Wat ik vooral op prijs stelde, was dat ik zowel voor als na de behandeling, duidelijke en volledige informatie kreeg. Ook kon ik altijd contact opnemen via de mail en telefoon als ik een vraag had. En dan kreeg ik altijd snel een reactie”, vertelt Gijs Reisiger.

Veel voordelen

Uroloog Wiarda geeft aan tevreden te zijn over het opereren met de Da Vinci robot. “Voor de patiënt heeft de operatie veel voordelen, er is minder bloedverlies en we hoeven maar kleine sneetjes te maken. Patiënten herstellen zo veel sneller. Mensen komen inmiddels uit heel Noord Nederland om hier geopereerd te worden”, aldus Wiarda.

Het Martini Ziekenhuis werkt voor het behandelen van prostaatkanker samen met de Martini Klinik Hamburg, het grootste prostaatcentrum van Europa met volgens het Martini Ziekenhuis de beste resultaten en minste complicaties ter wereld. Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: “Precies een jaar geleden is de eerste patiënt geopereerd met de Da Vinci Robot. Als ziekenhuis hebben we een bewuste keuze gemaakt voor deze manier van opereren bij patiënten met prostaatkanker. Door het gebruik van deze nieuwe en verbeterde technieken willen wij namelijk de beste zorg blijven bieden; zorg die waar mogelijk minder ingrijpend is voor de patiënt.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *