Trimbos-instituut start onderzoek naar behandeling depressies met online trainingen

Het Trimbos-instituut start een onderzoek naar de inzet van online trainingen bij de behandeling van depressies. Het instituut vraagt zowel POH’s-GGZ als huisartsen mee te denken over het onderwerp.

Trimbos-instituutDepressies komen vaak voor en veroorzaken veel leed. Onder andere slaapproblemen, stress en piekeren zijn klachten die samenhangen met depressie. Veel patiënten gaan naar de huisarts met dit soort klachten. Om op een laagdrempelige manier met deze klachten aan de slag te gaan heeft het Trimbos-instituut de online trainingen op snelbeterinjevel.nl ontwikkeld.

Begeleiding door het GGZ

De online trainingen kunnen door patiënten achter de computer worden gevolgd. Bekend is echter dat het geven van begeleiding bij een training beter werkt. Deze begeleiding kan dienen als een stok achter de deur en geeft daarnaast de mogelijkheid vragen te stellen. In het nieuwe onderzoeksproject gaat praktijkondersteuner GGZ in huisartsenpraktijken begeleiding bieden.

Het onderzoek heeft als doel een plan op te stellen voor de inzet van trainingen, inclusief handvatten voor begeleiding. Vervolgens wordt onderzocht of dit plan in de praktijk goed werkt. Daarbij worden zowel patiënten, huisartsen als POH’s-GGZ naar hun ervaringen gevraagd. In het project wordt speciale aandacht besteed aan het bereiken van patiënten met een lagere opleiding.

POH’s-GGZ en huisartsen gezocht

Het Trimbos-instituut zoekt daarom enkele POH’s-GGZ en huisartsen die tegen een vergoeding willen meedenken over:

  • de opzet van een (te ontwikkelen) monitoringssysteem bij de online trainingen, of
  • het plan voor de inzet van de online trainingen in de huisartsenpraktijk, of
  • het bereiken van patiënten met een lagere opleiding

Het project bestaat uit drie delen. In onderdeel 1 wordt een inventarisatie gemaakt van de wensen voor het monitoringssysteem. Hiervoor wordt een telefonisch gesprek gevoerd met de deelnemers. Vervolgens wordt hen gevraagd om schriftelijk of telefonisch feedback te leveren op een concept van het monitoringssysteem. Het Trimbos-instituut verwacht dat deelnemers ongeveer twee uur kwijt zijn aan dit onderdeel van het onderzoek. Voor onderdelen 2 en 3 van het onderzoeksproject wordt een focusgroep opgezet op het Trimbos-instituut in Utrecht. Naar verwachting neemt dit circa drie uur in beslag.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoeksproject kan worden opgevraagd bij Suzanne Lokman, wetenschappelijk medewerker van het programma Publieke Geestelijke Gezondheid van het Trimbos-instituut.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *