‘Zonder betrouwbaar netwerk staat een zorginstelling stil’

Behalve goede zorgverlening is ook een betrouwbaar netwerk van levensbelang voor zorginstellingen. Het Internet of Things (IoT) dringt ook ziekenhuizen en verpleeghuizen binnen en de verpleging werkt steeds meer met internetapplicaties. Veiligheid en betrouwbaarheid is daarbij uiteraard een belangrijk issue. Privacy moet gewaarborgd zijn, maar ook applicaties moeten altijd bereikbaar zijn, om geen mensenlevens in gevaar te brengen. Een dergelijk goed netwerk vraagt om een goede voorbereiding van de zorginstelling.

Ga maar na: de mobiele gebruiker opent nu zes keer meer webpagina’s en activeert veertien keer meer megabytes aan applicaties dan in 2013. De verwachting is dat die groei nog jaren doorgaat. Dat stelt nieuwe eisen aan een netwerk, weet Spencer Hinzen, directeur Business Development EMEA bij Brocade. Dit bedrijf, dat onlangs netwerkspecialist Ruckus Wireless heeft overgenomen, helpt bedrijven en instellingen aan de juiste hard- en software voor een veilig netwerk. Naast marktleider in de hospitality (hotels, campings, resorts) is het bedrijf ook een belangrijke speler in de zorg. Partners SouthernHill en Lemontree hebben net een LAN en WLAN netwerk volgens de laatste standaarden aangelegd bij de achttien zorglocaties van Fundis.

Location based services

De aanpak bij de aanleg van een netwerk bij een zorginstelling verschilt vaak ten opzichte van andere netwerken, weet Hinzen. “De wensen en behoeften zijn totaal anders. De gebruikte technologieën komen wel overeen met andere markten, maar een zorginstelling heeft specifieke eisen. Location based services zijn van belang. Een instelling wil niet alleen weten waar zijn cliënten zijn, maar ook de locatie van apparatuur is belangrijk. Daarbij zijn de eisen van een cliënt over toegang en veiligheid weer anders dan die van een zorgmedewerker, die zonder een goed functionerend netwerk zijn werk niet kan doen.”

Belangrijk acceptatiecriterium voor Fundis was de kwaliteit van de dekking van het WiFi netwerk. Wegvallen van dekking, traag worden van het WiFi netwerk zonder dat er sprake is van een te hoog bandbreedte verbruik, of het niet tijdig en zonder problemen overschakelen naar een ander access point van het WiFi netwerk mochten niet aan de orde zijn. Onbezorgd mobiel werken binnen de locaties was het devies. En als het even kan met minder access points dan er voorheen waren ingezet. Hinzen: “Als een zorgmedewerker een slechte verbinding heeft, waardoor hij later of geen medicijnen kan bestellen, of het elektronisch cliëntdossier niet kan raadplegen, dan komt de kwaliteit van de zorgverlening in het geding. Fundis besefte heel goed wat daarvan de gevolgen kunnen zijn.”

Epilepsieaanval

Zorgorganisaties veranderen door dezelfde trends die Hinzen ook ziet. Smartphones en wearables zijn inmiddels overal en verschijnen in nieuwe contexten en omgevingen. Ook het Internet of Things groeit hard en de zorg is één van de markten die daardoor ingrijpend verandert. Voorwerpen worden uitgerust met technologie bestaande uit sensoren en internetverbinding. Zo kan overal data van bijvoorbeeld medische apparatuur uitgelezen worden.

Met deze trends wordt ook de veiligheid een nog belangrijker onderdeel. Alles wat online verbonden is, maakt immers kans gehackt te worden. Ook de kans op datalekken en netwerkonderbrekingen moet tot een minimum beperkt worden. Of, zoals Hinzen het zegt: “Als oma in het verpleeghuis een epilepsieaanval krijgt, dan wil ze wel dat de smart-alarmknop werkt. Een verpleeghuis kan zich niet permitteren dat een netwerk ook maar heel even platligt.”

Niet opnieuw inloggen

Naast betrouwbaarheid is de veiligheid belangrijk voor een netwerk. “We ontwerpen een netwerk altijd met de veiligheid in het achterhoofd”, zegt Hinzen. “Dat is steeds goed balanceren, want encryptie mag de performance van een netwerk niet in de weg staan. We ontwerpen onze producten zo dat de performance er niet onder lijdt en ze toch veilig zijn. Het netwerk van Fundis omvat naast het hoofdkantoor nog zeventien woonzorglocaties. Een medewerker wil niet telkens opnieuw hoeven inloggen als hij op een andere locatie komt. Dat heeft natuurlijk ook een groot beveiligingselement in zich.”

De ontwikkeling van nieuwe technologieën staat ook niet stil. Nieuwe communicatietechnologie als ZigBee en Z-wave wordt steeds meer ingezet. “Al deze technologieën worden steeds meer verankerd in onze producten. We zijn bijvoorbeeld al heel ver met BLE (Bluetooth Low Energy), waarmee apparaten kunnen communiceren met een fractie van de energie die voorheen nodig was.”

Hinzen heeft ook hoge verwachtingen van OpenG-technologie. “Mobiele en WiFi-netwerken gaan meer en meer samenwerken. OpenG geeft 4G- en straks 5G-toegang, gebaseerd op WiFi-infrastructuur. De grote uitdaging voor telecommaatschappijen is het aanbieden van een goed functionerend netwerk in grote gebouwen zoals ziekenhuizen. Dat is nog steeds lastig. OpenG geeft de mogelijkheid om small cells aan WiFi access points toe te voegen, waarbij die small cells gebruikmaken van de WiFi om een betrouwbaar 4G-bereik binnen de muren neer te zetten. Dat wordt op dit moment al aangeboden in de VS, omdat daar de 3.5 gigahertzband al is vrijgegeven waar OpenG op draait. We verwachten dit op korte termijn ook in Europa te kunnen uitrollen.”

Ten slotte heeft een goed netwerk ook nog een sociale functie. “Niet onbelangrijk”, benadrukt Hinzen. “Even terug naar oma: ze wil natuurlijk graag bezoek ontvangen en de kinderen en kleinkinderen komen regelmatig naar haar toe. Ze geven een kus, gaan op de bank zitten en pakken hun smartphone of iPad. Ze laten (o)ma de laatste foto’s of filmpjes zien van wat ze hebben meegemaakt. Een goede internetverbinding ondersteunt en helpt hen om (o)ma te blijven betrekken bij hun dagelijkse bezigheden.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *