Sensorpak helpt revalidatieproces na beroerte verbeteren

Een nieuw sensorpak maakt het mogelijk de bewegingen van patiënten met een beroerte in hun dagelijks leven nauwkeurig in beeld te brengen en te analyseren. Met behulp van het pak kan het revalidatieproces na een beroerte worden verbeterd en de zorgkosten teruggedrongen. Het sensorpak is ontwikkeld door een internationaal team van engineers en zorgprofessionals. Bart Klaassen, één van de leden van dit team, is op 30 november gepromoveerd aan de Universiteit Twente op zijn onderzoek. Het sensorpak is voorzien van 41 sensoren en is in staat data die hiermee wordt verzameld op te slaan, te verwerken en door te sturen.

Universiteit TwenteJaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte. Wereldwijd ligt het cijfers zelfs op 33 miljoen mensen. Met de toenemende vergrijzing is de verwachting dat deze aantallen de komende jaren verder zullen stijgen. Wie een beroerte overleeft, kampt vaak met lichamelijk beperkingen. Met behulp van een revalidatieprogramma worden patiënten geholpen zo goed mogelijk te functioneren in hun dagelijks leven.

Revalidatieproces verbeteren

In de praktijk vindt deze revalidatie voornamelijk plaats in de revalidatiekliniek. Op de wijze waarop de patiënt na het traject in zijn thuisomgeving met zijn beperkingen omgaat is echter weinig zicht. Dit terwijl deze informatie juist van grote waarde kan zijn om het revalidatieproces te verbeteren en de zorgkosten terug te dringen. UT-promovendus Bart Klaassen heeft daarom binnen een FP7 Europees onderzoeksproject samen met een groot team een systeem ontwikkeld waarmee de kwaliteit van bewegen van patiënten kan worden gemeten en gemodelleerd.

“Er was al lange tijd grote behoefte aan een dergelijk systeem, maar de technologie was er simpelweg nog niet klaar voor,” vertelt Klaassen. “Dat is momenteel snel aan het veranderen, dankzij razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van batterijtechnologie, wearables, smart e-textiles en big data analyse.” Het pak is uitgerust met 41 sensoren, waaronder sensoren op een groot aantal lichaamssegmenten, sensoren die de spierkracht meten, streksensoren die op de rug en handen worden geplaatst en krachtsensoren in de schoenzool. Daarnaast is het pak voorzien van een draagbare zender die alle informatie via internet naar dataverwerkingsserver op de Universiteit Twente kan versturen.

Promotieonderzoek

De werking van het systeem is door Klaassen in zijn promotieonderzoek onderzocht. “We hebben onder meer laten zien dat het verzenden van alle informatie goed lukt en ook efficiënt is. We zijn er in geslaagd om alle relevante bewegingen te modelleren en de voor de therapeut relevante data er uit te filteren. Ons project heeft nieuwe technieken en methodes geleverd die het mogelijk maken om patiënten gedurende lange tijd thuis te kunnen monitoren en verschillen met gestructureerde klinische metingen in kaart te brengen. Momenteel doen we extra onderzoek om definitief conformatie te geven op het bewijs van een optimale begeleiding van de revalidatie met behulp van deze methodes.“

Onder andere het Zwitserse revalidatiecentrum Cereneo A.G, het neuroklinische onderzoeksinstituut van het ziekenhuis in Zurich en Roessingh Research en Development B.V. zin intensief betrokken bij het project. Het promotieonderzoek van Klaassen is uitgevoerd binnen de vakgroep Biomedical Signals and Systems van UT-onderzoeksinstituut MIRA. Momenteel is Klaassen werkzaam als coördinator bij het tech4People BMS-lab van de UT.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *