1 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar infectieziekten in de Euregio

(bron: FreeImages.com/Jorge Vicente)

Lisette van Gemert-Pijnen, hoogleraar persuasieve gezondheidstechnologie aan de Universiteit Twente (UT), krijgt 1 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar infectieziekten in de Euregio. Het geld wordt naast onderzoek ook gebruikt voor de ontwikkeling van een ‘serious game’ voor zorgprofessionals en de ontwikkeling van voorspellende modellen die helpen de verspreiding van infectieziekten tegen te gaan.

Van Gemert richt zich samen met twee promovendi en een postdoc op zogeheten bijzonder resistente micro-organismen (BRMO’s). Dit zijn bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. In het bijzonder ligt de focus in het onderzoek op zoönosen in het Euregiogebied. Dit zijn ziektes die van dier op mens en vice versa overgebracht kunnen worden. Van Gemert: “Zoönosen zijn de snelst opkomende ziektes. Je kunt de Euregio een aandachtsgebied noemen. In de grensregio van Groningen tot Nijmegen is het risico op dergelijke infecties hoog. Er is veel intensieve veeteelt en er wonen relatief veel ouderen en mensen met chronische aandoeningen.”

Bewuster omgaan met antibiotica

“Als UT zijn we de enige partij in een samenwerkingsverband van zo’n vijftig partners die inzet op het ontwerpen van technologie, in het bijzonder persuasieve gezondheidstechnologie. Oftewel, hoe krijg je mensen gemotiveerd om bewuster om te gaan met antibiotica en hoe kun je ze in hun besluitvorming ondersteunen.”

Met behulp van de subsidie wordt onder andere een ‘serious game’ ontwikkeld voor zorgprofessionals. Daarnaast wordt gekeken naar het onderzoeksgebied geohealth. “Dat is misschien voor de UT wel de grootste winst”, zegt Van Gemert. “Met de kennis uit drie faculteiten – BMS, EWI en ITC – willen we voorspellende modellen ontwikkelen. Bijvoorbeeld door gegevens uit ziekenhuizen, laboratoria en de mobiliteitsdata van mensen en dieren te combineren, om daarmee risicogebieden en –groepen te kunnen identificeren. Op die manier zou je bijvoorbeeld iemand die werkzaam is in de veeteelt heel gericht kunnen voorlichten om niet een ouder persoon in het ziekenhuis te bezoeken.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *