Eerste operatie met Da Vinci-operatierobot bij Treant Zorggroep

Een Da Vinci-operatierobot is door Treant Zorggroep in Emmen in gebruik genomen. Uroloog Ben Knipscheer voerde met behulp van robot als eerste een prostaatoperatie uit bij een patiënt met prostaatkanker.

Een zorgrobot biedt verschillende voordelen. Het systeem verkleint de bewegingen die de chirurg met behulp van joysticks maakt en filters eventuele menselijke trillingen uit de bewegingen. Chirurgen kunnen nog nauwkeuriger kunnen opereren. Ook zorgt de operatiemethode voor minder pijn na de operatie, een sneller herstel en kleinere littekens. De robot wordt gebruikt in ziekenhuislocatie Scheper, het chirurgisch verwijscentrum van het Prostaatcentrum Noord-Nederland.

Computergestuurde chirurgie

Treant Zorggroep stelt dat Da Vinci vaak wordt omschreven als een operatierobot, maar eigenlijk het beste beschreven kan worden als computergestuurde chirurgie. Het systeem bestaat uit een bedieningspaneel dat is verbonden met vier robotarmen. Tijdens de ingreep zit de operateur met zijn hoofd en handen in een console, waarin sterk vergrote 3D-beelden van het operatiegebied worden geprojecteerd. De bewegingen die de chirurg via de joysticks uitvoert worden door de robotarmen exact gevolgd. De robotarmen opereren dus niet autonoom en staan altijd onder controle van de chirurg.

Da Vinci wordt vooral ingezet voor operatiegebieden die met de hand moeilijk te benaderen zijn. Zo wordt de robot gebruikt bij ingrepen aan de prostaat, maar ook bij operaties aan de dikke darm, longen, slokdarm, eierstokken, nieren en het hart. “De onbegrensde wendbaarheid van de robotarmen is een groot voordeel”, licht uroloog Knipscheer toe. “Een draai van 360 graden is voor een pols onmogelijk.” Ook geeft Da Vinci 3D-zicht op een operatiegebied. Doordat de beelden sterk worden vergroot kan de chirurg de weefselstructuren beter herkennen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *