Patiënt van UMC Utrecht kan spraakcomputer bedienen met gedachten

Hersenen (bron: FreeImages.com/Rodrigo Galindo)

UMC Utrecht maakt bekend bij een patiënt een hersenimplantaat te hebben geplaatst waarmee de patiënt een spraakcomputer kan bedienen. De patiënt kan hierdoor de spraakcomputer aan sturen met behulp van haar gedachten.

Het gaat om een patiënt met Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS), waardoor zij niet meer kan bewegen en spreken. Artsen plaatsten elektroden op haar hersenen die in staat zijn hersenactiviteit te registreren. Dit geeft de patiënt de mogelijkheid een spraakcomputer aan te sturen met behulp van haar hersenen.

Spraakcomputer thuis gebruiken

Al langer worden spraakcomputers gebruikt om patiënten hun stem terug te geven. Dankzij de hersenimplantaat is de patiënt van het UMC Utrecht echter in staat dit thuis te doen, wat uniek is in de wereld. Samen met de patiënt hebben onderzoekers van het ziekenhuis gedurende een intensieve periode gewerkt aan de juiste instellingen. Het onderzoek naar de methode is gepubliceerd in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine.

“Dit is een belangrijke doorbraak in het bereiken van zelfstandige communicatie bij ernstig verlamde patiënten. Of de verlamming nou veroorzaakt wordt door ALS, een hersenbloeding of een trauma”, zegt professor Nick Ramsey, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen in het UMC Utrecht Hersencentum. “In feite heeft deze patiënt een soort afstandsbediening in het hoofd gekregen. Daarmee kan ze, zonder haar spieren te gebruiken, een spraakcomputer bedienen.”

Gedachten omzetten in een muisklik

De spraakcomputer wordt door de patiënt bediend door in gedachten haar vingers te bewegen. Dit resultaat in een verandering van het hersensignaal onder de elektroden. Deze verandering wordt omgezet in een muisklik. Op een scherm ziet de patiënt het alfabet in beeld, plus een aantal extra functies zoals het verwijderen van een letters of een woord. Ook kan de patiënt direct woorden kiezen op basis van al gespelde letters. De letters op het scherm lichten één voor één op. Door met behulp van de hersenen op het juiste moment een muisklik te maken kan een bepaalde letter worden geselecteerd.

Bij de operatie zijn elektroden op de hersenen van de patiënt geplaatst. Dit gebeurde door kleine gaatjes in de schedel te maken. Onder het sleutelbeen is daarnaast een kleine zender aangebracht die de signalen van de elektroden onderhuids opvangt, versterkt en draadloos naar buiten stuurt.

Groter onderzoek

Nu wordt onderzocht of de implantaat ook bij andere gebruikers aansluit. Indien het implantaat bij drie mensen goed blijkt te werken hopen de onderzoeker een grotere internationale trial te kunnen starten. Ramsey: “We hopen dat dit resultaat het onderzoek naar meer geavanceerde implantaten stimuleert, zodat in de toekomst niet alleen mensen met communicatieproblemen, maar ook mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie, geholpen kunnen worden.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *