Rijnstate schaft tweede operatierobot aan

Een Da Vinci Xi operatierobot is een voorbeeld van een operatierobot (bron: Intuitive Surgical)

Rijnstate schaft een tweede da Vinci Xi operatierobot aan. De robot zal met name ingezet worden complexe chirurgische, urologische en gynaecologische ingrepen in de buik of borstholte.

Een operatierobot zorgt dat de bewegingen van de chirurg aanzienlijk nauwkeuriger worden door trillingen van de handen weg te filteren. De nieuwe Da Vinci Xi biedt ten opzichte van het vorige model een nog scherper driedimensionaal beeld met hoge resolutie en uitvergrote weergave.

Minder complicaties

Daarnaast zijn de armen van de nieuwe robot smal en reiken zeer wijd, waardoor de chirurg hoeken kan bereiken die tijdens een normale operatie minder makkelijk toegankelijk zijn. Rijnstate stelt dat ervaringen met urologische ingrepen uitwijzen dat opereren met een operatierobot leidt tot minder complicaties, minder ernstige complicaties, minder bloedverlies, minder opnamedagen en minder heropnames.

Sinds 2010 wordt in Rijnstate geopereerd met behulp van een operatierobot. Het afgelopen jaar werden zo’n 350 ingrepen uitgevoerd met robotchirurgie. Denk hierbij aan de behandeling van prostaat-, nier- en blaaskanker, maar ook voor de operaties aan de baarmoeder en complexe bariatrische chirurgie (maagverkleinende operaties). Daarnaast is Urologie Rijnstate een Europees opleidingscentrum voor robotchirurgie.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *