Virtual Reality kan cliënten van angststoornissen afhelpen

Coolminds en twintig zorggroepen willen met behulp van Virtual Reality (VR) cliënten van angststoornissen afhelpen. Hiervoor is het online VR platform Vrendle gelanceerd.

CoolmindsEen miljoen Nederlanders kampt met angststoornissen. Naar verwachting stijgt dit percentage de komende jaren met nog eens 20 procent. Hiermee vallen angststoornissen onder één van de vijf meest voorkomende ziektelasten in Nederland. Behandeling kost jaarlijks ruim 600 miljoen euro. Dit bedrag staat los van de maatschappelijke kosten.

360 graden video’s

Met Vrendle willen de zorggroepen hierop inspelen. Het platform bevat onder ander een bibliotheek met 360 graden video’s, die bedoeld zijn voor de behandeling van angststoornissen en empathietraining. Inmiddels zin therapieën ontwikkeld met thema’s als pleinvrees, angst voor de dokter, tandarts, lift, bus en supermarkt. Op termijn volgen meer therapieën.

Het gebruik van VR-therapieën kan er volgens de betrokken partijen toe bijdragen dat een behandeling met 30 tot 40 procent kan worden ingekort. Het gaat om mensen die sociaal geïsoleerd raken, de straat niet meer op durven of moeilijk functioneren. Door de behandelperiode in te korten kan belangrijke tijdwinst voor de cliënt worden geboekt.

VR exposure therapie

VR exposure therapie is overigens niet nieuw en werd in 2012 al door de Universiteit van Amsterdam getest. Dit bleek toen een effectieve behandelmethode te zijn voor cliënten met angststoornissen. Door de ontwikkeling van geschikte VR brillen en 360 graden films zijn VR behandelingen nu betaalbaar geworden voor de zorg.

Vrendle is een initiatief van het Friese bedrijf Coolminds. Founding partners van het platform zijn Alliade Zorggroep, Dimence, Cosis, Jeugdhulp Friesland, Pluryn, Parnassia Groep, Talant, Noorderlicht GGZ, SIZA, Reik, Expertisenetwerk Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Stenden.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *