De zorg snakt naar meer digitalisering

Privacy en meer efficiency gaan wel samen

De laatste tijd woedt de discussie over het omgaan met gezondheidsdata volop, vooral als het daarbij gaat om het beschermen van medische gegevens. Hoewel papierloos werken en andere technologie zowel voor de cliënt als de zorgaanbieder vele voordelen bieden, blijft grootschalige adoptie hiervan een netelige kwestie.

Steeds vaker worden zorginstellingen gezien als plekken waar je op alles lang moet wachten, wat de nodige irritatie en frustratie oplevert. Het is ook lastig om dagelijks met de gegevens van vele cliënten op papier om te gaan, helemaal als de kans bestaat dat deze ergens in de chaos kwijtraken. Dit draagt bepaald niet bij aan het komen tot een betere tevredenheid over de zorg. Kiezen voor technologische oplossingen, zoals het opslaan van gegevens in databanken en het werken met elektronische handtekeningen, kan een hoop ellende voorkomen. Maar ondanks dat de producten hiervoor volwassen genoeg zijn en cliënten aangeven dat ze betere service wensen, blijven zorgaanbieders voorzichtig.

Papier behoort echt tot het verleden

Het digitaliseren van documenten is voor bedrijven een prima manier om tijd en geld te besparen, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening verbeterd wordt. Digitaal werken voorkomt de kosten van papier, printen, scannen, archiveren en ernaar zoeken. De tools hiervoor zijn inmiddels in staat om niet alleen medische gegevens aan te maken, maar ook om ze kundig en vertrouwd te beheren. Als het niet langer nodig is om iedere map fysiek te verplaatsen, kunnen de gegevens ook eenvoudiger worden benaderd, bijvoorbeeld met een mobiele terminal.

Daarnaast voldoet de elektronische handtekening inmiddels aan de juridische eisen van een sector waarvan bekend is dat zij moeten voldoen aan strenge regels. Al sinds 2003 is de een digitale (PKI) handtekening in Nederland voor de wet gelijk aan een handgeschreven handtekening. Dankzij PKI kan een elektronische handtekening documenten versleutelen met behulp van een cryptografische hash functie die fraude voorkomt. Daarnaast beveiligt de software een elektronische handtekening niet alleen door de opslag van het beeld van de handtekening, maar slaat het ook biometrische data als de druk, lijn en zelfs de snelheid van tekenen ervan op. Documenten kunnen zodra ze ondertekend zijn niet meer worden gewijzigd en zijn daardoor onvervalsbaar. In de zorg betekent de elektronische handtekening een echte toegevoegde waarde voor cliënten, omdat hierdoor minder procedures en stappen nodig zijn om toegang te verkrijgen tot de zorg die ze nodig hebben. Zorgaanbieders kunnen zich meer richten op de gezondheid van de cliënt, in de wetenschap dat het administratieve gedeelte sneller en efficiënter wordt afgehandeld.

Vertel voortaan visueel

Professionals vinden het prettig dat zij in staat zijn met een pen afbeeldingen of documenten op te maken en te annoteren. Dit vergemakkelijkt informatie-uitwisseling tussen cliënt en arts. Behandelend artsen kunnen bijvoorbeeld precies op een digitale afbeelding vanaf een tablet het lichamelijke probleem tonen en vragen beantwoorden. Dit is vooral een uitkomst in de wetenschap dat mensen 80 procent onthouden van wat ze zien, terwijl ze slechts 20 procent van wat ze lezen opslaan (en 10 procent van wat ze horen bijblijft).

Zorginstellingen die durven te digitaliseren kunnen hun dienstenpakket in vele opzichten verbeteren. De voordelen van toegenomen efficiency en tevredenheid bij de cliënt, zullen professionals aan moeten leren om de dematerialisatie van documenten en de elektronische handtekening te vertrouwen. Deze simpele en effectieve tools zijn een logische evolutie in een wereld waarin innovatie constant veranderingen brengt. Tablets en stylus pennen bieden een echte uitkomst: ze bevorderen menselijke interactie, terwijl ze wel een nieuwe technologische dimensie weten te integreren.

Thomas Kaeb is Senior Sales Manager bij Wacom Europe

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *