Amphia Ziekenhuis voert Whipple operatie uit met behulp van robot

Het Amphia Ziekenhuis maakt bekend een zogenaamde Whipple operatie uitgevoerd te hebben met behulp van een robot. Bij deze operatie wordt de kop van de alvleesklier samen met de galblaas, de twaalfvingerige darm, een deel van de galwegen en in sommige gevallen een deel van de maag verwijderd. “Deze nieuwe robottoepassing zorgt er voor dat patiënten minder belast worden tijdens deze zeer complexe operatie”, aldus chirurg George van der Schelling.

Amphia ZiekenhuisDe eerste robot-geassisteerde Whipple operatie is op 9 september 2016 met succes uitgevoerd bij een 69-jarige patiënt met een alvleeskliertumor. De operatie werd uitgevoerd door chirurgen George van der Schelling en Jan Wijsman in samenwerking met de Franse specialist en robotchirurg dr. Olivier Saint-Marc en het gespecialiseerde robotteam van Amphia. “De operatie verliep uitstekend” aldus van der Schelling, ”Na de operatie verliet de patiënt na een dag de intensive care en liep 2 dagen later al over de afdeling”.

Minder belastend

Door de opereren met een robot kan deze zeer complexe operatie op een voor de patiënt minder belastende wijze worden uitgevoerd. Zo wordt via kleine kijkgaatjes geopereerd, kan de chirurg met behulp van de robot veel nauwkeuriger opereren en wordt bloedverlies beperkt. Daarnaast is de operatie, die uren duurt, minder belastend voor chirurgen. “Het gaat natuurlijk niet om mij, maar om de patiënt” zegt van der Schelling, “maar het is juist vooral in het belang van de patiënt dat ik van het begin tot het einde scherp en alert blijf, en het gebruik van de robot draagt daar in belangrijke mate aan bij”.

Jaarlijks krijgen zo’n 2.300 Nederlanders de diagnose alvleesklierkanker. In veel gevallen wordt de ziekte helaas pas ontdekt in een stadium waarin een operatie geen optie meer is. Het Amphia Ziekenhuis startte vorig jaar al met het inzetten van een operatierobot voor operaties aan de staart van de alvleesklier.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *