Albert Schweitzer ziekenhuis brengt patiëntgegevens onder in hyperconverged infrastructuur

Anton Theunisse in het datacentrum in Alblasserdam, waar in 2017 alle patiëntgegevens samenkomen (bron: Albert Schweitzer ziekenhuis)

Het Albert Schweitzer ziekenhuis brengt als eerste ziekenhuis in Nederland zijn patiëntgegevens onder in een ‘hyperconverged’ computerinfrastructuur. Dit houdt in dat de opslag, verwerking en uitwisseling van gegevens plaatsvinden in één fysiek apparaat en niet meer in verschillende onderdelen van een netwerk op verschillende plaatsen.

“De IT-sector en andere ziekenhuizen bekijken met grote belangstelling hoe wij momenteel het nieuwste van het nieuwste neerzetten”, aldus Anton Theunisse, hoofd Informatisering & Automatisering bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Patiënten zullen niets merken, alleen dat hun gegevens snel op de juiste plek aanwezig zijn in het zorgproces. Voor ons heeft ‘hyperconverged’ werken vele voordelen op het gebied van snelheid, betrouwbaarheid, veiligheid, storingsgevoeligheid en het heel gemakkelijk kunnen bijplaatsen van extra capaciteit.”

Komst van het EPD

De IT-vernieuwing hangt samen met de komst van een elektronisch patiëntendossier (EPD). Als één van de laatste ziekenhuizen in Nederland schakelt het Albert Schweitzer ziekenhuis op 22 september 2017 over op een EPD. Op dit moment zijn patiëntendossiers, formulieren, aanvragen, recepten en brieven nog van papier. “Dat is ouderwets, niet efficiënt en foutgevoeliger, dus we zijn blij dat het EPD er aan zit te komen”, zegt Theunisse. “Dat wij zo laat zijn met ons EPD, heeft nu als enorm voordeel dat het kan gaan draaien in een ultramoderne IT-omgeving. Het is alsof je een mooie, nieuwe auto kunt laten rijden op een brede, gladde snelweg zonder hindernissen.”

Digitale gegevens over patiënten, hun aandoeningen en behandelingen reizen continu op en neer tussen zorgverleners en ziekenhuislocaties aan de ene kant, en de centrale dataverwerking en -opslag aan de andere kant. Theunisse: “Dokters, verpleegkundigen, het laboratorium, de röntgenafdeling enzovoort voegen allemaal op hun eigen plek hun stukje informatie toe over een patiënt. De volgende zorgverlener moet deze informatie direct kunnen raadplegen op een andere plek. Van dat geheel moet continu een reservekopie worden bijgehouden, voor het geval van een calamiteit in het datacentrum. Voor al dat dataverkeer leggen wij nu die prachtige snelweg aan. Zodra het EPD in werking treedt, nemen we hem in gebruik.”

Datacenter

De gebruikte technologie is van de leveranciers Dell en Nutanix. Medewerkers in het ziekenhuis loggen straks in via een virtuele desktop met behulp van Citrix, lokale opslagstations komen te vervallen. Het primaire datacentrum voor alle EPD-gegevens is Dataplace in Alblasserdam. De reservekopie bevindt zich in het Albert Schweitzer ziekenhuis zelf. Tussen het datacentrum in Alblasserdam en de ziekenhuislocaties in Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Ridderkerk gaan de data over het regionale glasvezelnetwerk Vitrumnet, waarvan het Albert Schweitzer ziekenhuis mede-eigenaar is. Anton Theunisse: “Dat netwerk is fysiek afgesloten van de buitenwereld. Alleen wij zitten daarop. Dat is veilig en we hebben er altijd voorrang.”

Anton Theunisse in het datacentrum in Alblasserdam, waar in 2017 alle patiëntgegevens samenkomen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *