Artsen voeren succesvolle oogoperatie uit met Nederlandse operatierobot (video)

Een oog (bron: FreeImages.com/Eirin Henriksen)

Britse artsen van het John Radcliffe Hospital in het Britse Oxford zijn erin geslaagd een oogoperatie succesvol uit te voeren met behulp van de Nederlandse operatierobot Preceyes. Bij de operatie werd een vlies van een honderdste millimeter dik verwijderd van het netvlies van een 70-jarige patiënt, die door deze vergroeiing aan één oog grotendeels blind was geworden.

Dit meldt de Britse omroep BBC, die de operatie mocht volgen. Preceyes is een operatierobot die door chirurgen met behulp van een joystick wordt bediend. De bewegingen van de hand worden door de robot omgezet in kleine bewegingen van de naald. Daarnaast worden trillingen van de arts gecorrigeerd. Hierdoor kan met een grote nauwkeurigheid worden geopereerd en kunnen operaties worden uitgevoerd die met de hand niet mogelijk zijn.

Preceyes is ontwikkeld door een gelijknamige spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. De operatie die de Britse artsen hebben uitgevoerd is bedoeld als pilotproject om de werking van de robot te testen. De komende tijd worden nog elf patiënten met behulp van de operatierobot aan hun oog geopereerd.

email

One Response to Artsen voeren succesvolle oogoperatie uit met Nederlandse operatierobot (video)

  1. Marijke schreef:

    Fantastisch! Hoe komt het dat deze oogrobotchirurgie nog niet in Nederland is geïntroduceerd? Zijn Nederlandse oogartsen niet geïnteresseerd? Al in 2000 werd de robotchirurgie door prof. dr. Ivo Broeders in NL op de markt gebracht, waar in verschillende ziekenhuizen op diverse specialismen mee wordt gewerkt. Echter, oogheelkunde ontbreekt, terwijl slechtziend- of blindheid niet alleen hoge onkosten met zich mee brengt, maar ook depressies kan veroorzaken alsmede kwaliteit van leven enorm reduceert. Weinig tot geen animo/progressie in NL. Of is pappen, nathouden en blind worden de slogan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *