Operatieassistenten van Reinier de Graaf trainen in gebruik Da Vinci robot

Reinier de Graaf is sinds vorig jaar in bezit van een Da Vinci operatierobot. Het ziekenhuis gaat nu ook operatieassistenten trainen in het opereren met behulp van de Da Vinci robot.

Reinier de GraafDe Da Vinci robot maakt het mogelijk ingrepen met meer precisie uit te voeren en het risico op complicaties bij de patiënt te verkleinen. De robot wordt door urologen gebruikt om de prostaat te verwijderen van patiënten met postaatkanker, door chirurgen voor het verwijderen van rectumtumoren en door gynaecologen voor oncologische ingrepen.

Ondersteunende handelingen uitvoeren

De operaties worden net als bij andere operaties uitgevoerd door zowel chirurgen als operatieassistenten. De chirurg bestuurt de robot, terwijl de operatieassistent naast zowel de patiënt als de robot zit om ondersteunende handelingen uit te voeren. Deze handelingen zijn andere dan bij reguliere operaties. Sinds mei kunnen operatieassistenten daarom oefenen in het gebruik van de Da Vinci. Hiervoor heeft Reinier de Graaf de beschikking over Simendo, de virtual reality-operatietrainer. Deze simuleert handelingen die ook bij het gebruik van de Da Vinci relevant zijn.

Simendo wordt normaal gesproken alleen gebruikt door coassistenten en chirurgen in opleiding. Door ook operatieassistenten de mogelijkheid te bieden met Simendo te trainen wil Reinier de Graaf ook hun kennis vergroten.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *