Plastisch chirurgen zijn onder de indruk van operatierobot

De vijf plastisch chirurgen van het ETZ zijn op bezoek geweest in het laboratorium van de TU Eindhoven om een microrobot te bekijken. De plastisch chirurgen stellen onder de indruk te zijn van de ontwikkeling. Deze robot is door de universiteit in samenwerking met MicroSure ontwikkeld voor hersteloperaties die chirurgen met de hand niet of nauwelijks kunnen uitvoeren. Het apparaat is wereldwijd de eerste in zijn soort.

Microchirurgie is een belangrijk onderdeel van de plastische hand- en reconstructieve chirurgie. De vorm van chirurgie is bedoeld om om chirurgische technieken te verfijnen en structuren zichtbaar die met het blote ogen niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Zo kan microchirurgie worden gebruikt bij het maken van een nieuwe borst uit buikweefsel of het terugzetten van afgesneden vingers.

Nauwkeuriger opereren dan een chirurg

Met microchirurgie is het mogelijk kleine structuren van zelfs minder dan 1 mm vrij te maken en weer aan elkaar te hechten. Slechts een selecte groep chirurgen in Nederland kan deze ingewikkelde operaties uitvoeren. De microrobot is ontwikkeld om deze operaties te vereenvoudigen. De armen van de robot worden bestuurd via twee joysticks. De robot zorgt dat de bewegingen die chirurgen maken verkleind worden en trillingen van de handen worden weggefilterd. De robot kan hierdoor in principe nauwkeuriger opereren dan een chirurg.

De robot van MicroSure won eerder een Gerard en Anton Award. Deze award wordt door Philips uitgereikt aan veelbelovende startups in de regio Eindhoven. Naast de microrobot van TU Eindhoven is al een tweede verbeterde versie van de microrobot ontwikkeld, die momenteel in het Maastricht UMC+ staat. Het ETZ hoopt de derde versie van de microrobot naar Tilburg te halen.

De vijf plastisch chirurgen van het ETZ zijn op bezoek geweest in het laboratorium van de TU Eindhoven om de microrobot van MicroSure te bekijken (bron: ETZ)

De vijf plastisch chirurgen van het ETZ zijn op bezoek geweest in het laboratorium van de TU Eindhoven om de microrobot van MicroSure te bekijken (bron: ETZ)

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *