Medrobotics wil colorectale operaties uitvoeren met operatierobot Flex Robotic System

Het Flex Robotic System van Medrobotics (bron: Medrobotics)

Medrobotics heeft op 19 augustus in de Europese Unie, Verenigde Staten en Australië goedkeuring gevraagd om colorectale operaties uit te mogen voeren met haar operatierobot Flex Robotic System. Medrobotics is een startup die een operatierobot heeft ontwikkeld die via de mond het menselijk lichaam betreedt.

Dit meldt persbureau Bloomberg. Het Flex Robotic System geeft chirurgen de mogelijkheid via de mond van een patiënt te opereren. Dit maakt het mogelijk operaties uit te voeren die anders niet mogelijk zouden zijn, bijvoorbeeld aan een tumor op een moeilijk bereikbare plek.

Ontwikkeling

Het Flex Robotic System is ontwikkeld door Howie Choset, een hoogleraar van het Robotics Institute van de Amerikaanse Carnegie Mellon University en medeoprichter van Medrobotics. Choset heeft het concept achter robot in 2004 ontwikkeld en heeft vervolgens in samenwerking met Marco Zenati, hoogleraar van de Universiteit van Pittsburgh, en postdoctorale onderzoeker Alon Wolf van de Carnegie Mellon University prototypes ontwikkeld. Choset, Zenati en Wolf hebben in 2005 Medrobotics opgericht.

Het systeem heeft in maart 2014 de Europese CE-markering ontvangen, waarmee het bedrijf aantoont dat de operatierobot voldoet aan de geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER). In juni 2015 ontving het bedrijf daarnaast toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om het apparaat op de markt te brengen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *