Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntgegevens aan farmaceutische industrie

De zeven ziekenfondsen van België verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven (bron: FreeImages.com/Jendo Neversil)

De zeven ziekenfondsen van België verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Het gaat onder andere over informatie over bepaalde voorgeschreven medicijnen, welke dosis patiënten hiervan gebruiken en de periode waarin zij de medicijnen nemen. Informatie over de diagnose ontvangen de ziekenfondsen niet.

Dit meldt de Belgische nieuwswebsite voor onderzoeksjournalistiek Apache (via HLN.be). De verkoop van de patiëntgegevens loopt via het Intermutualistisch Agentschap (IMA), waarin ziekenfondsen zich hebben verenigd. Het IMA benadrukt dat alles volgens de regels verloopt en de wet niet wordt overtreden.

Gegevens worden geanonimiseerd

Alle patiëntgegevens die worden doorverkocht worden tweemaal gecodeerd, benadrukt IMA-woordvoerder Joeri Guillaume tegenover Apache. Dit moet voorkomen dat farmaceutische bedrijven de identiteit van patiënten kunnen achterhalen. Daarnaast zou het uitsluitend gaan om statistische gegevens, die kunnen helpen bij de ontwikkeling van geneesmiddelen.

De verkoop van patiëntgegevens vindt momenteel op kleine schaal plaats. Guillaume verwacht dat de inkomsten die dit oplevert de komende jaren alleen maar zullen stijgen. “We hebben dit jaar een vijftal keer patiëntengegevens verkocht aan farmabedrijven, goed voor telkens 2.500 à 3.000 euro. In die prijs zitten onder meer de kosten verrekend voor de tijd die de analyse van de gegevens ons gekost heeft”, aldus de woordvoerder tegenover Apache.

Patiënten zijn niet op de hoogte

Patiënten worden overigens niet op de hoogte gebracht van het feit dat hun patiëntgegevens worden of zijn doorverkocht. Dit is wettelijk gezien niet verplicht, aangezien de gegevens zijn geanonimiseerd.

email

2 Responses to Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntgegevens aan farmaceutische industrie

  1. […] Source (Dutch): Digitalezorg Magazine, August 19, 2016, Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntgegevens aan farmaceutische industrie […]

  2. […] Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntgegevens aan farmaceutische industrie stond vorige week als headliner op digitale zorg-magazine.nl […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *