Kwart van de ziekenhuizen beschikt over patiëntenportaal

(bron: FreeImages.com/Laurent Cottier)

Een kwart van alle Nederlandse ziekenhuizen geeft patiënten digitaal toegang tot hun (medische) gegevens via een portaal. Via dit portaal kunnen patiënten gegeven inzien en allerlei zaken online regelen, zoals een afspraak maken in het ziekenhuis.

Dit blijkt uit onderzoek van Nictiz naar het gebruik van patiëntenportalen door ziekenhuizen in Nederland. Een portaal is een gedeelte van de website van een ziekenhuis waarop patiënten kunnen inloggen om toegang te krijgen tot hun gegevens.

Meer grip op gezondheid

Nictiz stelt dat een portaal voor patiënten van groot belang is en hen meer grip geeft op hun gezondheid. Zo kunnen zij afspraken met artsen beter voorbereiden, na een afspreek nalezen wat een arts gezegd heeft, eerder laboratoriumuitslagen lezen en online vragen stellen. Op basis van 18 criteria heeft Nictiz de mogelijkheden onderzocht van de verschillende patiëntenportalen die ziekenhuizen gebruiken.

Enkele jaren geleden waren er nog nauwelijks portalen. Inmiddels hebben 22 van de 82 ziekenhuizen in Nederland een patiëntenportaal. Bij 17 van deze portalen is het mogelijk online een afspraak te maken, bij 14 om medische gegevens in te zien, bij 6 het zorg-/behandelplan te bekijken en bij 3 zelfmetingen toe te voegen. Nictiz stelt dat de mogelijkheden die portalen bieden zeer uiteenlopen: van alleen inzage in administratieve gegevens tot de mogelijkheid online vragen te stellen aan een arts.

Grote verschillen tussen regio’s

Nictiz merkt op dat er regionaal grote verschillen zijn in het gebruik van patiëntenportalen. Zo valt op dat in de provincies Groningen, Limburg en Zeeland geen enkel ziekenhuis over een patiëntenportaal beschikt. Daarnaast stelt Nictiz dat patiënten vaak niet van het bestaan van een portaal afweten. Het is daarom belangrijk dat de portalen eenvoudig te vinden zijn en er een duidelijke gebruiksaanwijzing beschikbaar is. Nictiz stelt dat algemene ziekenhuizen die vaak beter hebben geregeld dan de academische ziekenhuizen.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *