Cybercriminelen gijzelen gegevens van 13.000 patiënten dermatoloog

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

De gegevens van 13.237 patiënten van het Amerikaanse Professional Dermatology Care zijn versleuteld door cybercriminelen met behulp van ransomware. Er is vooralsnog geen bewijs dat getroffen data door cybercriminelen is misbruikt.

Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die specifiek is ontwikkeld om data in gijzeling te nemen door deze gegevens te versleutelen. Het slachtoffer wordt vervolgens gevraagd losgeld te betalen om deze data weer toegankelijk te maken. Professional Dermatology Care benadrukt dat de cybercriminelen achter de aanval als doel hebben de dermatoloog af te persen, en niet om data van patiënten te stelen. De aanval vond plaats tussen 19 juni en 27 juni 2016.

De versleutelde data bevat onder andere namen, adresgegevens, geboortedata, social security nummers, medische identificatienummers, medische gegevens en betaalgegevens. Professional Dermatology Care zegt alle patiënten te zullen informeren over het incident. Ook adviseert de dermatoloog getroffen patiënten maatregelen te nemen om hun informatie te beschermen. Professional Dermatology Care biedt hen identiteitsbescherming en ondersteuning aan. Ook is de cyberaanval gemeld bij de FBI.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *