Utrechtse huisartsen delen patiëntgegevens via beveiligd platform

(bron: FreeImages.com/Kurhan)

Huisartsen in de provincie Utrecht gaan experimenteren met het SIILO-systeem, dat bedoeld is als veiliger alternatief voor de populaire chatdienst WhatsApp. Via SIILO kunnen huisartsen die bijvoorbeeld worstelen met een diagnose de hulp inschakelen van bijna tweehonderd collega’s.

“Het is alsof je met 200 artsen tegelijk in de spreekkamer naar een patiënt kijkt”, zegt dokter David Schaap van huisartsenpraktijk Tolgaarde in Leusden tegenover De Telegraaf. “Je komt tot een beter medisch oordeel en voorkomt onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis.”

Berichten, foto’s en video’s

Via het systeem kunnen huisartsen vragen voorleggen aan collega’s. Deze artsen kunnen vervolgens per mobiele telefoon meedenken met de huisarts en input leveren. Via het systeem kunnen berichten, foto’s en video’s worden uitgewisseld. Deze content wordt altijd via een versleutelde verbinding verstuurd, om eventuele kwaadwillenden buiten de deur te houden.

WhatsApp is onder artsen populair, ondanks dat de Autoriteit Persoonsgegevens het gebruik hiervan door artsen afraadt. Onlangs introduceerde WhatsApp versleuteling, waardoor alle content voortaan versleuteld wordt verstuurd. Branchevereniging KNMG liet daarop weten dat WhatsApp hierdoor weliswaar veiliger is geworden, maar nog steeds niet veilig genoeg is voor het versturen van patiëntgegevens. Het SIILO-systeem kan een veilig alternatief vormen.

email

One Response to Utrechtse huisartsen delen patiëntgegevens via beveiligd platform

  1. […] Bron: Digitale Zorg, 18 april 2016 – Utrechtse huisartsen delen patiëntgegevens via beveiligd platform […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *