UMC Utrecht breidt online patiëntenportaal uit

Het UMC Utrecht gaat haar online patiëntenportaal uitbreiden. Hiermee wil UMC Utrecht de portaal geschikt maken voor meer specialismen, het online maken van afspraken, integreren van videoconsulten, uitbreiden met vragenlijsten voor wetenschappelijk onderzoek en het geschikt maken van de portaal voor smartphones.

Het patiëntenportaal van het UMC Utrecht (bron: UMC Utrecht)Het patiëntenportaal is sinds een jaar in gebruik. Via het portaal kunnen patiënten online hun dossier inzien, een e-consult aanvragen, real-time uitslagen van onderzoeken bekijken en herhaalrecepten aanvragen. Uit een evaluatie onder ruim 500 patiënten en meer dan 300 zorgverleners blijkt dat zowel patiënten als zorgverleners positief zijn over het patiëntenportaal. Het portaal blijkt vooral te worden gebruikt om behandelverslagen, uitslagen en afspraken in te zien. Hiermee kunnen zij zich voorbereiden op hun volgende bezoek aan het ziekenhuis of gesprek met een arts.

Met meer voorkennis naar een gesprek

Ook zorgverleners geven aan verschil te merken. Doordat mensen thuis alvast gegeven kunnen bekijken komen zij met meer voorkennis naar een gesprek. Reumatoloog dr. Janneke Tekstra: “Patienten stellen daardoor concretere vragen en zijn ook meer betrokken bij beslissingen over de zorg en behandeling.” Zorgverleners maken zich geen zorgen over de real-time inzage die patiënten krijgen in uitslagen. Het portaal biedt de mogelijkheid vragen te stellen aan een zorgverlener. Patiënten kunnen dus direct vragen stellen over een uitslag waar zij zich zorgen over maken.

Het portaal wordt door bijna 29.000 patiënten gebruikt, wat neer komt op 15% van alle patiënten van het UMC Utrecht. Op het portaal zijn meer vrouwen dan mannen actief. Ook blijkt dat het gebruik onder ouderen (boven de 70) en jongvolwassenen (tussen de 18 en 30) relatief laag is. Jongvolwassenen maken wel het meest gebruik van de e-consult functie in het portaal.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *