Aantal ziekenhuizen met patiëntportaal is verdrievoudigd

(bron: FreeImages.com/Kurhan)

Het aantal ziekenhuizen dat een patiëntportaal aanbiedt is sinds vorig jaar verdriedubbeld van 7,78% naar 22,61%. De informatie en functionaliteiten die er in beschikbaar zijn blijven echter beperkt. Niet alle specialismen participeren en het aantal functionaliteiten blijft ook achter op de ontwikkeling. Ook blijven zorgverleners belemmeringen voelen bij de implementatie van patiëntportalen.

Dit blijkt uit het ‘Onderzoek patiëntportalen 2016’ (PDF) van M&I/Partners onder 84 ziekenhuizen. M&I/Partners voorspelde in 2015 in het onderzoek ‘Patiëntportalen ziekenhuizen nog erg beperkt’ dat patiëntportalen in grotere mate gingen koppelen met PGD’s en devices. Deze trend is dit jaar echter niet terug te zien bij de beschikbare functionaliteiten van patiëntportalen.

Medicatie registreren en herhaalrecepten

Voor veel ziekenhuizen was 2015 het jaar waarin ze live gingen met hun patiëntportaal. Bij de ziekenhuizen waar al een patiëntportaal beschikbaar was zien we een geringe stijging in het aantal nieuwe functionaliteiten. Alleen het zelf registreren van medicatie en het aanvragen van herhaal recepten binnen patiëntportalen ging afgelopen jaar bij een aantal ziekenhuizen live.

Uit het onderzoek van M&I/Partners blijkt dat zorgverleners belemmeringen blijven voelen bij de implementatie van patiëntportalen. Hiermee bevestigt het onderzoek de resultaten van de E-health monitor 2015 van de Nictiz. Binnen bijna een kwart (22,61%) van de ziekenhuizen die een patiëntportaal aanbieden nemen nog niet alle specialismen deel aan het portaal. Dit is een nadeel voor patiënten, die hierdoor nog geen toegang hebben tot al zijn/haar medische gegevens. Ook kunnen zij niet bij alle specialismen online een afspraak inplannen.

Patiëntportalen samensmelten

M&I/Partners verwacht dat patiëntportalen in de toekomst samensmelten of vervangen worden door meer patiëntgeoriënteerde uitwisselingsplatformen die zorgorganisaties overstijgen. Als voorbeeld van zo’n platform noemt de organisatie een regioportaal waar in een regio meerdere zorgorganisaties op aangesloten zijn.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *