Ransomware versleutelt data van Canadees ziekenhuis

(bron: FreeImages.com/Kurhan)

Het Ottawa Hospital in Canada is getroffen door ransomware. In totaal zouden vier systemen van het ziekenhuis zijn getroffen. Patiëntgegevens zijn niet gegijzeld meldt het ziekenhuis.

CBS News maakt melding van de cyberaanval op het Ottawa Hospital, waarover vooralsnog veel onduidelijkheid bestaat. Zo zouden vier IT-systemen van het ziekenhuis zijn getroffen door ransomware, maar is niet duidelijk om wat voor systemen het gaat. Ook verspreidt ransomware zich doorgaans automatisch over het netwerk van een getroffen partij. Het is niet duidelijk waarom in het geval van het Ottawa Hospital ‘slechts’ vier systemen zijn getroffen.

Losgeld

De cybercriminelen die achter de aanval zitten hebben losgeld geëist van het ziekenhuis in ruil van toegang tot de data. De IT-afdeling van het Ottawa Hospital zou echter in staat geweest zijn de toegang tot de getroffen data te herstellen zonder hiervoor het losgeld te hoeven betalen.

In februari werd ook al een ziekenhuis in het Amerikaanse Hollywood getroffen door ransomware. Hierbij werden ook patiëntgegevens in gijzeling genomen, waardoor het ziekenhuis patiënten moest doorverwijzen naar ziekenhuizen in de omgeving. Het Presbyterian Medical Center betaalde uiteindelijk 17.000 dollar losgeld om weer toegang te krijgen tot de data.

email

2 Responses to Ransomware versleutelt data van Canadees ziekenhuis

  1. […] die data in gijzeling neemt en losgeld eist. Recente voorbeelden hiervan zijn ziekenhuizen in Canada, Duitsland en de Verenigde Staten. D66-Kamerleden Kees Verhoeven en Pia Dijkstra hebben hierover […]

  2. […] in het nieuws die zijn getroffen door ransomware. Eerder werden ook al ziekenhuizen in Canada, Duitsland en de Verenigde Staten getroffen door […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *