Investering voor robotische assistent voor oogchirurgen Preceyes

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) verstrekt een lening aan de medische startup Preceyes uit Eindhoven. Preceyes gaat het geld gebruiken om zijn robotische assistent voor oogchirurgen verder uit te bouwen. Het gaat om een zogeheten ‘pre-seed’ lening, waarmee Preceyes een extra stap kan zetten in het ontwikkelproces van het chirurgiesysteem.

De lening komt op het moment dat Preceyes contracten sluit met het Engelse bedrijf NightstaRx en de Universiteit van Oxford voor de ontwikkeling van procedures die zeer hoge precisie vereisen. In Oxford wordt de Eindhovense uitvinding voor het eerst toegepast op het menselijke oog. Dit wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een uitgebreid getest en ontwikkeld eindproduct en de officiële certificering. Ook wordt het bedrijf hiermee ‘investor ready’ voor de grote investeringen die nodig zijn om het systeem in productie te nemen en naar de markt te brengen. Directeur Gerrit Naus (36) verwacht voor de eerste stap tot CE keuring zes tot tien miljoen euro nodig te hebben.

Hoge nauwkeurigheid

Het PRECEYES Surgical System ondersteunt chirurgen bij operaties aan het oog. In eerste instantie ligt de focus op ingrepen aan de binnenkant van het oog (vitreoretinale chirurgie). Met een joystick-achtige besturing en een aan de operatietafel bevestigde instrument manipulator kan de chirurg nauwkeuriger en met minder trilling uiterst precieze operaties uitvoeren.

Het PRECEYES Surgical System (bron: Preceyes)

De hoge nauwkeurigheid maakt het mogelijk procedures te ontwikkelen voor aandoeningen die nu nog niet verholpen kunnen worden. Een voorbeeld is het aanbrengen van medicijnen achter het netvlies. Daarnaast maakt de technologie het mogelijk meer ingewikkelde netvliesoperaties beter uit te voeren en biedt het een oplossing voor alle chirurgen die deze verfijnde operaties niet (meer) met de hand kunnen uitvoeren. In de toekomst zal een geautomatiseerde versie ook winst kunnen opleveren bij de uitvoering van staaroperaties.

Start succesvolle investeringsronde

Mariëtte van der Velden, investment manager BOM Capital, stelt dat de BOM Preceyes met de lening naar een succesvolle investeringsronde. Voorwaarde voor de lening was wel de samenwerking met een ander ontwikkelbedrijf. “Wij hebben diverse oogchirurgen gesproken die inmiddels kennis hebben genomen van deze precisietechnologie en stuk voor stuk zouden ze er meteen mee aan de slag willen. Uiteindelijk is het natuurlijk aan de ziekenhuizen – die kijken naar klinische resultaten en tijd- en kostenbesparing – of ze deze nieuwe technologie willen aanschaffen.” Gerrit Naus heeft bij Preceyes in Eindhoven al meer dan 30 chirurgen op werkbezoek gehad die naar de uitvinding kwamen kijken.

Op meerdere technische universiteiten en onderzoekscentra wordt al aan de ontwikkeling van chirurgische systemen gewerkt. Preceyes is de eerste die de fase van klinisch onderzoek binnengaat. Naus: “Het is alleen maar goed dat men er wereldwijd mee bezig is. Dat geeft aan dat er behoefte is aan het optimaliseren van de bestaande operatietechnieken en het mogelijk maken van nieuwe procedures.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *