NVZ: ‘Patiënten moeten binnen twee jaar hun medische dossier kunnen downloaden’

Patiënten moeten binnen twee jaar hun eigen medische dossier kunnen downloaden. Via internetportals moeten patiënten daarnaast actiever worden betrokken bij hun behandeling.

Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het NVZ-strategiedocument ‘Zorg voor 2020’ overhandigd aan minister Schippers van Volksgezondheid (bron: NVZ)

Dit staat in het strategiedocument ‘Zorg voor 2020’ dat Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), is overhandigd aan minister Schippers van Volksgezondheid. Door nieuwe technologische mogelijkheden zoals het toepassen van e-health en het gebruik van internetportals kunnen ziekenhuizen volgens de NVZ zich steeds beter richten op de wensen en behoeften van patiënten.

‘Ieder ziekenhuis heeft een patiëntenportal nodig’

Alle NVZ-ziekenhuizen moeten uiterlijk in 2020 over een ‘patiëntenportal’ beschikken. Via zo’n portal kunnen patiënten medische gegevens zoals laboratoriumuitslagen zelf opvragen. Daarnaast kunnen zij contactgegevens aanpassen en afspraken inplannen en verzetten. Hiervoor zijn vanuit ziekenhuizen investeringen nodig in ICT-oplossingen.

“We zijn hierover inmiddels in goed gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ik ben blij om te horen dat de minister hier ook positief tegen aankijkt”, aldus Van Rooy. Schippers: “Investeren in ICT is een ongelooflijk belangrijk thema. Ik deel dat commitment en we gaan bekijken hoe we hier elkaar in kunnen ondersteunen. Ik neem die uitnodiging graag aan.”

Negen actuele thema’s

In haar strategiedocument belicht de NVZ negen actuele thema’s. Naast ICT en de positie van de patiënt worden ook de volgende strategische thema’s genoemd voor de komende jaren:

  • meer inzicht met minder registratie
  • dure medicatie
  • gezondheidsvaardigheden

Van Rooy: “Medisch specialisten, patiëntenorganisaties, verzekeraars, het ministerie en ziekenhuizen moeten samen met ons aan de slag om in te spelen op alle veranderingen en de kansen te pakken die hieruit voortkomen.”

email

2 Responses to NVZ: ‘Patiënten moeten binnen twee jaar hun medische dossier kunnen downloaden’

  1. Bert Kabbes schreef:

    Heeeel mooi : maar doet de LSV nu ook mee ? De LSV is de cruciale partij om die strategie werkelijkheid te laten worden, maar is helaas-helaas al jaren DE grote afwezige in het Nederlandse ZorgICT beleid.

  2. […] Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) wil graag dat patiënten in 2018 hun eigen dossier kunnen downloaden. Ook is het de bedoeling dat er in 2020 een patiëntenportaal ingericht wordt. Dit staat in het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *