Fabrikant van zorgrobots krijgt investering van 5 miljoen euro

Robot Robots Company (RRC) uit Den Haag krijgt ruim 5 miljoen euro van investeerders. De investering is afkomstig van InnovationQuarter, Rabobank Regio Den Haag en een consortium van strategische en financiële partners. RRC richt zich op de ontwikkeling van robots voor de zorg en beveiliging.

De investering is bekend gemaakt door wethouder Ingrid van Engelshoven van de gemeente Den Haag op het investeringsevent Access to Capital op de HSD Campus. RRC bestaat uit drie bedrijven: Robot Care Systems, Robot Security Systems en Robot Engineered Systems. “Zorgrobot LEA (Lean Elderly Assistent) wordt naar de markt gebracht door specialist Robot Care Systems. De beveiligingsrobots SAM en SAM XL door Robot Security Systems. Maatwerkrobots gebaseerd op onze building blocks doen we bij Robot Engineered Systems. Deze drie bedrijven met 40 hooggeschoolde developers vormen met elkaar Robot Robots Company. Met z’n allen werken we met passie aan bruikbare robots die het verschil maken”, legt Martin Roos, CEO van RRC en eigenaar van Lobeco uit.

V.l.n.r.: Edwin Lustig (Robot Security Systems), Pieter Jonker (Robot Robots Company), Ingrid van Engelshoven (wethouder Den Haag) en Martin Roos (Robot Robots Company). © Daniel Verkijk

Robot Care Systems

LEA is een robot in de vorm van een rollator. Deze robot helpt mensen opstaan, lopen, obstakels in huis vermijden en in contact te blijven met vrienden, familie en zorgverleners. Ook ondersteunt de robot gebruikers met het oppakken van dingen, ophalen van eten in de keuken, op tijd opstaan en het tijdig innemen van medicijnen. Met LEA richt Robot Care Systems zich op (gedeeltelijk) zelfstandig wonende ouderen.

Robot Care Systems werd eerder uitgeroepen tot de winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 van de Rabobank in de categorie Vitale Gemeenschappen & Zorg. Hiermee won het bedrijf een bedrag van 30.000 euro. Daarnaast won Maja Rudinac, de Servische onderneemster achter Robot Care Systems, vorig jaar de Shell LiveWIRE Award 2015 en ontving daarmee de juryprijs van 20.000 euro.

Schaalgrootte en herbruikbare bouwstenen

“Wij zijn ervan overtuigd dat voor het ontwikkelen van geavanceerde robots schaalgrootte nodig is en herbruikbare technologie building blocks. Wij vinden ook dat robots functioneel en praktisch ontworpen dienen te zijn. Dit kan alleen door te focussen met toewijding en kennis van specifieke verticale markten,” licht Roos toe.

Roos vervolgt: “Vanaf het begin werken we intensief samen met de TU Delft en Robo Valley. Zij brengen ons toegang tot internationale netwerken, talent en de nieuwste technologie. Een aansprekend voorbeeld is de gezamenlijke ontwikkeling van de WEpods autonome buurtbus. We zijn dankbaar voor het getoonde vertrouwen met deze omvangrijke investering. We zullen deze middelen inzetten om de robots verder te ontwikkelen en internationaal naar de markt te brengen.”

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *