eHealth voorkomt dagelijkse gang naar het ziekenhuis voor zwangere vrouwen

Het Deventer Ziekenhuis gaat zwangere vrouwen waarvan het ongeboren kindje een groeiachterstand heeft of waarbij de vliezen vroegtijdig breken thuis monitoren. De inzet van eHealth technieken voorkomt dat vrouwen dagelijks voor controle naar het ziekenhuis moeten of worden opgenomen.

Bij enkele tientallen vrouwen per jaar worden in de regio Deventer een groeiachterstand van het kindje of het vroegtijdig breken van de vliezen vastgesteld. In beide gevallen moet de gezondheid van het ongeboren kind in de gaten worden gehouden, wat gebeurt door een hartfilmpje te maken. Voorheen moesten vrouwen hiervoor afreizen naar het ziekenhuis, wat tijdrovend is.

Eén van de koffers van het Deventer Ziekenhuis waarmee zwangere vrouwen zelf een hartfilmpje van hun ongeboren kind kunnen maken

Zelf een hartfilmpje maken

Het ziekenhuis stelt daarom drie koffers beschikbaar waarin een klein apparaat zit waarmee vrouwen thuis zelf een hartfilmpje kunnen maken. Op de eerste dag komt een medewerker van Mediq Thuiszorg bij de zwangere vrouw langs om haar vertrouwd te maken met de apparatuur. Daarna kan zij zelf iedere dag één ctg filmpje van de baby maken. Dit filmpje wordt met behulp van de bijgeleverde tablet doorgestuurd naar het ziekenhuis, waar een gynaecoloog de beelden beoordeeld. Op termijn moet het voor vrouwen ook mogelijk zijn via het systeem hun bloedddruk te meten.

Door deze zorg kunnen zwangere vrouwen langer in hun eigen omgeving verblijven en wordt een ziekenhuisopname of een dagelijkse gang naar het ziekenhuis voorkomen. Op gezette tijden hebben vrouwen nog wel een controleafspraak met de gynaecoloog in het Deventer Ziekenhuis.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *